on Thursday, August 27, 2009
bulan posa ni banyak sangat bazar ramadhan..
bulan posa ni tmpt makan yg sedia ada kadang2 buat menu special sampingan..
apa yang aku tingin sangat nak makan bila buka posa???

1) laksam
2) nasik kerabu
3) murtabak
4) ayam percik
5) pizza hut
6) western food @ damiral's grill --> tingat masa 1st time buka posa ngan mr hubby masa tgh berchenta dlu... huhuuu..
7) bufet ramadhan @ putra palace --> saja syok2 nk habiskan duit kt ctu..

so.. pizza hut dah settle masa hari kedua posa.. pizza hut tu sentiasa jek available di bulan2 lain kan.. yg aku suka nk try bler dia wat pizza2 baru.. mcm masa bln posa ni dia wat 'citarasa ramadhan'

well... aku rasa list ni akan bertambah lagik.. hikhikk.. =p


on Sunday, August 23, 2009
1st time posa dengan mr hubby tercinta dan baby tersayang..
1st day menu berbuka.. nasi tomato + ayam masak kicap + ikan masak merah (yg ni free yg len wat sendri)
thn lepas 1st time posa setelah jadik wife.. tapi masa tu aku ngn mr hubby x duduk skali lagi sbb aku blom transfer.. dan masa tu jgk aku nun jauh di bumi Mekah Mukarramah buat umrah ngan mak.. cian mr hubby.. baru kawen 4 bln da kna tinggal.. wat to do.. plan nk pi umrah before kawen.. tp diizinkanNya lps kawen baru dapat jejak kaki ke sana.. pengalaman berpuasa kt Mekah memang best.. alhamdulillah.. rezeki aku dgn mak berpuasa kt sana.. paling aku tak boleh lupa masa bersaie.. masuk pusingan ke 4 (org panggil pusingan ker???) smpai menitik2 air mata nk habiskan dari bukit safa ke marwah tu.. masa tawaf ok lagik.. mencabar gler..
dan yang paling sweet aku buat sumer keja2 umrah masa tengah mengandungkan ilham.. ilham tawaf dgn mama.. ilham saie dengan mama.. papa pon x smpai mekah ngn madinah lagi tau tak ilham.. alhamdulillah.. sepanjang kat sana aku ngn baby sehat walopon pnah terjatuh masa kat masjid Qiblatain sbb ditolak mak Arab yg tak reti guna eskalator..
suasana posa kt Tanah Haram ni terasa btol.. x perlu bazar ramadhan kay.. panas tak yah cakap lah.. suhu biasanya lebih 34 degree.. buka posa ngn roti dn kurma jek.. x der lauk pauk penuh meja.. kalo kt madinah kt luar masjid diorg siap hidang nasik beriani lagik.. kalo dlm masjid kurma,roti cicah yougurt dn air je la yg ada.. kat sana diorang cuti masa bln ramadhan.. kerajaan saudi bagi cuti.. supaya senang rakyat dia nk banyakkan ibadat masa ramadhan.. so kalo time tarawikh tu jangan cakaplah.. orang berduyun-duyun.. punya lah ramai.. permandangan paling menarik masa kat Tanah Haram ni, setiap kali masuk waktu solat berduyun-duyun orang berjalan pi masjid.. kedai2 pon tak da orang.. tinggal camtu jek tak bertuan.. kat sini???
kalo bercerita pasal mekah ngn madinah ni rindu betol.. tatau la bila lagi Allah akan menjemput aku ke sana lagi.. pasni kalo ada rezeki nak pi dengan mr hubby and of course ngn ilham lagi..!!
posa tahun ni memang lain dari tahun2 sebelum ni.. tahun ni jugak 1st time aku masakkan makan sahur dn berbuka untuk mr hubby.. unbelievable.. sbb dulu aku rasa cm aku x mampu buat je.. tapi sekarang... =)
walopon nasi tomato tu x sesedap mak aku buat.. huhuuu.. tahun ni jugak aku x dapat bertarawikh di masjid.. rasa nk bawak ilham sekali pi masjid macam aku dok tengok kt mekah tu ok jek org bawak baby pi solat.. tapi takut lak ilham meragam kacau orang len plak nk solat.. lagi plak mr hubby ckp masjid tu banyak gler nyamuk.. dia siap pkai socks lagik 2nd nite tarawikh sbb nk elak nyamuk gigit kaki.. so buat kt umah je la jawabnya.. tp mn sama kan..

SELAMAT BERPUASA kepada semua.. semoga ramadhan ni dipenuhi dengan rahmat dan kasih sayang dari NYA.. semoga amalan kita semua mendapat keberkatan dan diterima oleh Allah s.w.t InsyaAllah...

on Thursday, August 13, 2009
2 hari lepas masa aku amek ilham kt umh mcik asnah (my bbsitter),macik asnah gtau ilham da meniarap.. walllaa... finally..! puas mama tunggu tau tak ilham..
then bler balik umah aku suh la dier wat sbb mama dier ni nk tgk kn.. (mcm dier paham)
dan sememangnya ilham x faham mama dier nyer wish nih.. dier wat derk jek.. adess.. geramnyer mama ilham ni.. mcm nk gigit2 ajer hidungmu itu..!!
am i worry too much?? yess.. i know.. =p but i juz can't help it..
i do read in parenting website about baby development.. every baby is differ from others.. tapi aku risau jugakss.. hihii.. yer ahh.. nk msk 5 bln pon pusing bdn x lps2..
smpai ari ni aku x dpt tgk ngn bijik mata aku sendri ilham meniarap.. ni la yg x bestnya jd working mom kan.. termiss nk tengok bnda2 penting mcm ni.. tgk2 da bsr kn.. x keja pon x bleh gk.. x masyukkk..!!

lain pny hal plak..
dari ilham lahir smpai la umur dia nk dkt 5 bln nih aku asik godek2 jek psl breastfeeding.. yer laaa.. nk penuhkan ilmu di dada.. now.. tgh godek2 ilmu pasal babywearing plak.. recently ilham asik nk berkepit jek.. ssh nk wat keje pape pon.. so, rasanya babywearing is the best solution..
masuk blog tu..msk blog nih.. pastu tiba2 ternmpk la cik afni tgh berposing dengan SSC Angelpack kt blog Aishah Megahasz
pastu apa lagi.. ym la afni nk tny psl babywearing ni.. dengan excitednya afni emel la kt aku plus ngn gmbr lagi..

Hye

SU,
gambaq aku ni byk jenis ringsling..yang topper pakai tu masa first kami pinjam kat babywearing libarary..kalu jadi memebr bleh pinjam and try dulu..

yang putih tu ringsling from jumpsac..la ni dia byk design yang cantik..aku beli masa nak jalan kat padang..baby baru lepas pantang waktu tu..ringsling ok gak..adjustable.

littlepod soft structure carrier (ssc) = aku amik gambaq ni kat forum..aku punya yang kaler hitam tu..jenis ni boleh backcarry and front carry

Tell u one thing..this babywearing is higly contagious..hehe..skali mula dok gatai nak beli.. --> (ni yg plg x tahan ni.. takut aku nnti terjangkit plak.. huhuuu..)

hang join ja dulu malaysian babywearer forum tu..learn from there
kalu nak try bleh pinjam dulu

* tadak gambaq pakai pouch..tp yang hang jumpa kay blog tu aku Lp punya pouch la kaler coklat



afni bg gk website Malaysian Babywearers untk reference for newbie cam aku nih.. baru sempat godek sket2.. byk lg kena godek nih.. time limitation.. patient makin ramai kt klinik tu sejak pandemik H1N1 nih.. wat to do..
afni nk bg free consultation on babywearing gk.. hands on practical.. cayalah..!! suka sgt33..
anyway afni.. timer kasih byk2.. muuuaahhhhsss..!

p/s: pnjg entry aku ari ni.. byk masa.. yer arrr.. aku cuti.. ilham plak tinggal kt mcik asnah.. byk lerr masa aku.. huhuuuu..