Ramadhan 1430H

on Sunday, August 23, 2009
1st time posa dengan mr hubby tercinta dan baby tersayang..
1st day menu berbuka.. nasi tomato + ayam masak kicap + ikan masak merah (yg ni free yg len wat sendri)
thn lepas 1st time posa setelah jadik wife.. tapi masa tu aku ngn mr hubby x duduk skali lagi sbb aku blom transfer.. dan masa tu jgk aku nun jauh di bumi Mekah Mukarramah buat umrah ngan mak.. cian mr hubby.. baru kawen 4 bln da kna tinggal.. wat to do.. plan nk pi umrah before kawen.. tp diizinkanNya lps kawen baru dapat jejak kaki ke sana.. pengalaman berpuasa kt Mekah memang best.. alhamdulillah.. rezeki aku dgn mak berpuasa kt sana.. paling aku tak boleh lupa masa bersaie.. masuk pusingan ke 4 (org panggil pusingan ker???) smpai menitik2 air mata nk habiskan dari bukit safa ke marwah tu.. masa tawaf ok lagik.. mencabar gler..
dan yang paling sweet aku buat sumer keja2 umrah masa tengah mengandungkan ilham.. ilham tawaf dgn mama.. ilham saie dengan mama.. papa pon x smpai mekah ngn madinah lagi tau tak ilham.. alhamdulillah.. sepanjang kat sana aku ngn baby sehat walopon pnah terjatuh masa kat masjid Qiblatain sbb ditolak mak Arab yg tak reti guna eskalator..
suasana posa kt Tanah Haram ni terasa btol.. x perlu bazar ramadhan kay.. panas tak yah cakap lah.. suhu biasanya lebih 34 degree.. buka posa ngn roti dn kurma jek.. x der lauk pauk penuh meja.. kalo kt madinah kt luar masjid diorg siap hidang nasik beriani lagik.. kalo dlm masjid kurma,roti cicah yougurt dn air je la yg ada.. kat sana diorang cuti masa bln ramadhan.. kerajaan saudi bagi cuti.. supaya senang rakyat dia nk banyakkan ibadat masa ramadhan.. so kalo time tarawikh tu jangan cakaplah.. orang berduyun-duyun.. punya lah ramai.. permandangan paling menarik masa kat Tanah Haram ni, setiap kali masuk waktu solat berduyun-duyun orang berjalan pi masjid.. kedai2 pon tak da orang.. tinggal camtu jek tak bertuan.. kat sini???
kalo bercerita pasal mekah ngn madinah ni rindu betol.. tatau la bila lagi Allah akan menjemput aku ke sana lagi.. pasni kalo ada rezeki nak pi dengan mr hubby and of course ngn ilham lagi..!!
posa tahun ni memang lain dari tahun2 sebelum ni.. tahun ni jugak 1st time aku masakkan makan sahur dn berbuka untuk mr hubby.. unbelievable.. sbb dulu aku rasa cm aku x mampu buat je.. tapi sekarang... =)
walopon nasi tomato tu x sesedap mak aku buat.. huhuuu.. tahun ni jugak aku x dapat bertarawikh di masjid.. rasa nk bawak ilham sekali pi masjid macam aku dok tengok kt mekah tu ok jek org bawak baby pi solat.. tapi takut lak ilham meragam kacau orang len plak nk solat.. lagi plak mr hubby ckp masjid tu banyak gler nyamuk.. dia siap pkai socks lagik 2nd nite tarawikh sbb nk elak nyamuk gigit kaki.. so buat kt umah je la jawabnya.. tp mn sama kan..

SELAMAT BERPUASA kepada semua.. semoga ramadhan ni dipenuhi dengan rahmat dan kasih sayang dari NYA.. semoga amalan kita semua mendapat keberkatan dan diterima oleh Allah s.w.t InsyaAllah...

0 comments:

Post a Comment