on Saturday, September 26, 2009
poyozz jek tajuk entry kali ni.. muahahaha...
hari ni genap umur aku 27 tahun.. dah 27 kay.. tua hakuuu..!!
nothing special.. duduk2 ajaa..
smlm gler kna basuh satu round ngn hubby.. hubby guna bleach chlorox ngn vanish lagik.. huhuuu..
so i decide to write what do's and and donts... as a reminder.. sah2 la aku x kn reveal kt cni list tu.. =p sigh***
ok33.. cheer up..

update pasal ilham..
still x start solid food kt ilham lagik.. tunggu balik umah sendri senang sket.. dapur sendri.. cara sendri.. tau2 je la kalo dapur org len.. blender org len.. cara org len bg solid food.. so nk ngelak diri sendri tensen dgr org tu ckp cenggini dgr org tu ckp cenggitu baik aku wat hal ni kt umh sendri jek..
ilham da ada fiil baru skrg.. kalo da lama2 nyusu nnti dia akn msukkn ibu jari dia dlm mulut.. 2-in-1 gitu.. nyusu ngn isap jari.. so mama dier ni guna cara reverse psychology lah.. nk isap jari x leh nyusu.. so dgn sendri dia x isap jari... then continue nyusu..

hari ni genap seminggu raya.. thn ni mr hubby pny turn plak ry kt umh parents dia.. ry kedua blk kulim.. ptgnya pi penang.. ry ke3 kt sp plak.. ry ke4 blk umah PIL blk.. smpai ari ni.. ptg ni baru blk perlis.. cuti ry aku mmg fully utilized btol.. cuma smlm ngn ari ni jek tercongok kt umh.. x p mn2... inilah citer ry thn 2009..

on Wednesday, September 16, 2009
semalam genap umur ilham 6 bulan.. so.. genap 6 bulan aku breastfeed ilham exclusively! alhamdulillah.. rezeki ilham.. mengenang balik saat wat decision nk bfeed ilham without any formula milk, mmg x jangka btol aku bleh pegi sejauh ni.. byk kali jgk la terfikir nak give up.. tapi alhamdulillah... berjaya tepis sumer tu..
so next target would be until he reach 2 years old.. tapi slow2.. think about the nxt 6 months.. masa umur ilham setahun.. mampu ker??? harap2 boleh la kan.. dan hopefully rezeki itu sentiasa mengalir buat ilham..
bukan mudah rupanya nk pertahankan penyusuan secara eksklusif nih.. determination gler kna kuat.. aku mmg salute la orang yg bleh maintain breastfeed ank smpai umur anak 2 tahun.. yg nyata kna ada support yg kuat from peoples around you.. hubby, family especially parents and parents in law plus ur babysitter..
ok.. now ilham da ready to take solid food.. tapi aku plan after raya baru nak start.. a bit kelam kabut rite now.. nk start anytime pon bleh.. tapi biarla situation tenang jek kan.. ilham bleh rasa new texture beside his mommy's milk dengan aman dan damai.. alahaiii.. nk tgk dianyer face expression.. msti kiut miut jek..
one more thing.. kitorang tgh berkira2 nk start ltk ilham dalam walker.. tapi kan.. instinct aku gler2 ckp ilham x ready lagik walopon umur dia da 6 bln.. some says walker is not good for baby.. dunno why.. aku still x dapat cari lagi the facts.. hv to do lots of reading for that matter... tapi bler tah berkesempatan.. lps raya sure patient rmai gilosshh..
seblom nk ckp itu x bleh ini x bleh kna la ada fakta kn.. kang kna cantas plak..

till then.. wish you all happy hari raya..
nikmatilah hari2 akhir di bln ramadhan ni dgn amalan yg byk33333...

on Tuesday, September 15, 2009

Another contest to win... kalo ader rezeki.. hehee..
bleh join contest ni di blog mummyameer
Jom join ramai2.. Tarikh tutup: 23 Sept 2009

Syarat2 nya adalah seperti berikut:

1. Of course u must be the follower of mummyameer --> done!
2. Sila add dan link kan banner di sebelah pada sidebar.--> done!
3. Buat special entry utk contest ini dan sertakan sekali sekeping gambar baby/toddler di dalam prams ataupun stroller anda. --> done!!
4. Link kn blog mummyameer --> done!

So.. ini lah gmbr my hero di dalam stroller nyer.. da debab ank aku nih rupanya... muat2 jek stroller ni ngn dier.. pic taken @ umah wan kat kulim last weekend.. wan nk bawa ilham jalan2..
alahai anak mama... bulatnya!!!



on Thursday, September 10, 2009

bleh join baiti nyer contest kt cni
BAITI

Ni 1st time aku join contest..
kes bloghoping la nih bleh terjupe blog baiti..
baiti nyer blog ni aku admire ar layout dier.. lembut n simple jek..
kay baiti.. here it goes..



NAMA BABY: MUHAMMAD ILHAM RAFIF B MOHD FHAIZAL
BIRTH DATE: 15 MAC 2009
PLACE OF BIRTH: KULIM, KEDAH
NAMA IBU: SUHAIDA BT SU'AID

iLHAM tengah bertakbir ke tu sayang?? hihiii..
anak mama nk solat ek...

ilham dari masa dari lahir smpai skrg macam2 pose tdo dier.. asal ada jek pose yg lain sket aku snap.. smpaikan kt frenster tu aku create one album untk gaya ilham tdo jek.. hihiii..


on Tuesday, September 8, 2009
bleh la dijadikan reference untuk ibu2 baru yg nk breastfeed baby korang.. dan juga reference untuk diri aku supaya aku membeli apa yang perlu saja nxt time... hahaha.. =p

1) Spectra 3 Breastpump + FREE 6 breastmilk storage bottles RM368.00
masa aku beli ni harga lama.. start april 2009 harga naik jadi rm388.00.. sib baik terawal beberapa hari saja.. rezeki ilham..
yang ni aku beli single pump jek. betapa lah aku x confident pasal breastfeeding masa tu.. aku rasa single pump pon da cukup.. tetapi berdua kan lebih baik.. pas aku baca here and there aku pon decide beli lagi satu spectra breastshield untuk wat double pumping.. mmg berbaloi.. jimat masa.. hasil pon bagus jugk instead of single pump.. mimick tandem nursing gitu..

2)extra breastshield rm 70
kalo la aku beli double pump trus....

3) PWP: Moms Precious Breastmilk Storage & Feeding Set (6/pck) RM25.90
harga asal rm39.. tapi sebab aku beli spectra 3 pump yg lebih dari rm100 so aku dpt beli mlo bottles ni dgn harga ni

4) little bean sterilizer with warmer rm169.92
aku beli ni sbb letih dah dok rendam botol2 susu ngn bekas dadih dlm air.. actually ni optional.. x dak pon x pa.. tp warmer dia x pnah try pon lagik.. apa daa.. harga asal rm199.90.. pastu masa dok window shopping ternampak lah mamaparadise wat sale.. 15% off untk sterilizer ni.. trus beli..! lps2 beli tu tgk2 kat enjoybreastfeed offer smpai 20%.. ceh.. x dak rezeki..

5) extra tubing rm 17
ni aku beli sbb nk tkr2 tubing spectra tu.. kalo basuh lmbt kering.. so bleh alternate..

6) mlo cooler bag rm 125 (include 6 mlo bottles & 3 mlo ice packs)
ni aku beli kt mybabypitstop.. x ingt nama chinese lady tu.. sblm naik keja lps ML baru aku notice aku x dak cooler bag untk transport susu dr office ke umah.. kalo beli via online mmg x sempat dah.. so cari online store yg base kat penang. terjupe lah mybabypit stop nih.. beli COD masa blk umah mak kt kulim singgah penang..

7)thermafreeze rm 11.90
saja nk try yg ni.. tp sejak beli dia masih setia dlm packing tuh... hihiii.. ampess..

8) "Mom's Precious" storage bottles sealing discs (pack of 5) RM6.00
beli yg ni sbb aku notice sealing disc aku da berkurangan!! mana hilang tah.. x sedar pon..

9) cooler box colemen rm69.90

untuk bekal susu ilham kt umah babysitter

10) deep freezer rm599
ni additional jek.. x dek pon pe.. aku decide nk beli ni sbb fridge aku satu pintu jek.. mana nk simpan susu mana nk simpan barang2 basah kan.. so trus beli b4 naik keja.. very2 useful.. sbb simpan aiskrim lama2 dalam ni pon still ok macam baru beli..

nursing tops, nursing cover, nursing pad, nursing bra-optional. ada ok x de pon ok..

spectra 3 ok sgt2 ngn aku.. tapi satu hal jek.. bukan2... 2 hal ngn spectra nih.. kena ada electric power.. kalo x dak x leh pam.. so kalo kuar dating ngn hubby satu hari mau nyer engorge my b*.. di kala ini aku tingin sgt swing or freestyle.. kt mana2 pon bleh pam..

hal yg satu lagi.. pnah aku nk pam satu hapa pon x kuar walopon da 10 minit.. padahal da engorge b* aku.. pastu trus aku amek ilham untk direct feeding.. sblh lagi aku pam.. sat jek susu memancut2 kuat.. ilham is the best stimulator.. dah 2 kali jadi cani.. smpai hilang mood aku.. masa tu mmg aku berharap sgt2 spectra tu bertukar menjadi medela fs.. muaahahaa.. ingt transformer per..

so... konklusinya... aku tingin nk beli medela fs satu hari nnti... ahakss... geleng paler hubby aku..

lagi seminggu ilham akan genap 6 bulan.. it's time to wean him.. nk introduce solid food kat ilham.. da beli nestle infant cereal rice kat pacific smlm.. beli pek kecik jek for trial.. rm3.90 satu..
actually sgt berkeinginan nak masak sendri for ilham 1st solid food.. nak ilham rasa air tangan mama dier instead of processed food.. the idea is there.. cuma nk implement jek.. infant cereal rice ni back up jek... macam aku beli susu enfakid ari tu for back up.. smpai skrg x usik lagik susu tu.. da la mahal x smpai 1kg rm53.. harap2 aku x usik susu tu smpai bila2.. ilham deserve my milk! so susu tu akn disedekahkan kepada sapa2 lah yang memerlukan..
the best time to introduce solid food adalah pada usia baby 6 bln untk baby yang fully breastfeeding..
6 BULAN kay!!! bukan 6 minggu.. bukan 6 hari.. the first 6 months tu SUSU IBU SAHAJA!!! dan untuk yg formula milk feeding as early as 4 months bergantung kepada sign baby tu..
so..how do you know your baby is ready??

1)tgk baby kiter nyer head control.
paler die kena steady.. x leh terleleh.. bleh support sendri without our help. kalo dok lok lek kanan kiri lupakan je la.. hold dlu..
(kriteria ni ilham da lps)

2)baby kita dapat duduk dengan tegak dengan bantuan kita. kalo dia x dapat duduk tegak cane nk telan kan..
(yg ni pon ilham da lps)

3)dapat menelan! baby mesti pandai tolak makanan ke dalam dan telan..
(yg ni x sure)

4)peningkatan pengambilan kuantiti susu.
baby kita still lapar after 8-10 feedings of breastmilk or formula milk.
(ilham da ada sign ni.. kuat gler minum smpai kekadang aku rs susu aku da x cukup untk dia.. nonsense!!)

5)curiosity about what u are eating.
(semestinya ilham da ada sign ni..! asik nengok jek aku or hubby mkn kalo kitorang ltk dia kt meja mkn skali.. smpai berkerut2 muka..heheee..)

6) Significant weight gain. Most babies are ready to eat solids when they've doubled their birth weight (or weigh about 15 pounds) and are at least 4 months old.
(masa lahir berat ilham 2.55kg masa 4 bln=6.5kg 5 bln=7.4 sooo??? he's ready for solid food!!)


most of the criteria ilham da fulfill.. tapi nk gk tunggu smpai 6 bulan.. wat per nk rush kan.. since its juz an introduction.. read somewhere.. solid food ni hanyalah introduction for baby.. weaning.. bukan nya nk mengenyangkan baby tu.. susu tetap makanan utama..

TETAPI... ada sesetengah tu dlm pantang lagi da masuk nestum dalam susu baby.. and then nk cari food supplement besides breastmilk/formula milk.. kononnya baby asik jaga malam sbb x kenyang minum susu ajer.. ridiculous!!! hangin satu badan kalo dengar org cakap cani.. cane la baby nk kenyang kalo minum sket je da tdo.. lagi satu baby pny stomach capacity kecik jek.. thats why they consume sket2 but more frequent.. kalo cakap cani mesti kena panah baliknye.. baru ada ank sorg da berlagak pandai.. or kuar ayat macam ni.. PHARMACIST NI BANYAK PANTANG LARANG LA.. hadooiii.. the best thing to do is silent! supaya x kna panah petir.. ok..ok.. stop.. bulan posa.. x elok hangin2 cani..

banyak reference yg bleh kita rujuk pasal solid food for baby ni.. kalo dr jack newman sgt glamer dgn artikel dan buku pasal breastfeeding, dr warren plak popular pasal solid food for baby.. he's a peadiatrician. google je dr warren + Solid food for baby gerenti jumpanyer lah..

happy reading..!

on Saturday, September 5, 2009
Telah dipesan oleh NYA supaya meletakkan empat syarat itu dalam memilih pasangan.. namun begitu kita Ini sesuka hati membuat guideline dan acuan sendri dlm hal ini.. alangkah ruginya.. (mungkin bodoh juga??)

pilihlah dia kerana agamanya... ternyata agama pelengkap segala.. melengkapi kecantikan.. menyempurnakan keturunan..

sayang mama.. ilham..
mama lah ibu yang paling bahagia dunia dan akhirat sekiranya anak mama berjaya di dalam hidupnya.. namun, bahagia lagi hati mama dan usia hidup dan mati mama sekiranya mama dapat mencorak ilham menjadi pemimpin yang mampu membawa keluarganya menelusuri jalan syurga.. sungguh indah.. tersenyum panjang mama sekarang membayangkan semua itu

ilham sayang..
jauhilah perkara lagha.. lalai dan sia2... bisa membuat ilham lupa pijak dunia dan kehadiran alam abadi di sana..
melihat suci murni wajah anak mama, mengalirkan air mata ini.. bagaimana ilham nanti.. sesuci murni seperti inikah juga?? mampukah mama melaksanakan amanah NYA ini dengan sebaik-baiknya..?

sayang mama...
jangan sekali2 meninggalkan lima waktu itu.. itulah tiang dan dinding diri ilham walau di mana pn ilham berada.. jadikanlah KALAMNYA-Al Quralnul Karim sebagai pegangan ilham.. itulah juga ubat penenang mama yg cukup mujarab.. ingatlah kepadaNYA di kala susah dan senang ilham.. percayalah.. ingatan itu mengalirkan kasih sayangNYA yang tidak berpenghujung.. sungguh nyaman.. teramatlah tenang.. sentiasalah bersangka baik dengan kentetuanNYA.. ilham akan dapat merasakan keindahan dan ketenangan di dalam setiap kesusahan..

anak mama yang mama sayang...
kasih sayang ini tiada tandingan.. pesan mama ini untuk ilham.. sebagai ingatan dn tanda kasih mama pada ank mama ini.. juga.. sebagai peringatan untk diri mama..

semoga diizinkanNYA kita bersama-sama menjalani kehidupan ini.. dan dipanjangkan lagi untuk mengulangi saat2 kita bersama di bumi Mekah Mukarramah dn Madinah AL-Munawwarah..

AMIN YA RABBAL ALAMIN....