7 days to go..

on Tuesday, September 8, 2009
lagi seminggu ilham akan genap 6 bulan.. it's time to wean him.. nk introduce solid food kat ilham.. da beli nestle infant cereal rice kat pacific smlm.. beli pek kecik jek for trial.. rm3.90 satu..
actually sgt berkeinginan nak masak sendri for ilham 1st solid food.. nak ilham rasa air tangan mama dier instead of processed food.. the idea is there.. cuma nk implement jek.. infant cereal rice ni back up jek... macam aku beli susu enfakid ari tu for back up.. smpai skrg x usik lagik susu tu.. da la mahal x smpai 1kg rm53.. harap2 aku x usik susu tu smpai bila2.. ilham deserve my milk! so susu tu akn disedekahkan kepada sapa2 lah yang memerlukan..
the best time to introduce solid food adalah pada usia baby 6 bln untk baby yang fully breastfeeding..
6 BULAN kay!!! bukan 6 minggu.. bukan 6 hari.. the first 6 months tu SUSU IBU SAHAJA!!! dan untuk yg formula milk feeding as early as 4 months bergantung kepada sign baby tu..
so..how do you know your baby is ready??

1)tgk baby kiter nyer head control.
paler die kena steady.. x leh terleleh.. bleh support sendri without our help. kalo dok lok lek kanan kiri lupakan je la.. hold dlu..
(kriteria ni ilham da lps)

2)baby kita dapat duduk dengan tegak dengan bantuan kita. kalo dia x dapat duduk tegak cane nk telan kan..
(yg ni pon ilham da lps)

3)dapat menelan! baby mesti pandai tolak makanan ke dalam dan telan..
(yg ni x sure)

4)peningkatan pengambilan kuantiti susu.
baby kita still lapar after 8-10 feedings of breastmilk or formula milk.
(ilham da ada sign ni.. kuat gler minum smpai kekadang aku rs susu aku da x cukup untk dia.. nonsense!!)

5)curiosity about what u are eating.
(semestinya ilham da ada sign ni..! asik nengok jek aku or hubby mkn kalo kitorang ltk dia kt meja mkn skali.. smpai berkerut2 muka..heheee..)

6) Significant weight gain. Most babies are ready to eat solids when they've doubled their birth weight (or weigh about 15 pounds) and are at least 4 months old.
(masa lahir berat ilham 2.55kg masa 4 bln=6.5kg 5 bln=7.4 sooo??? he's ready for solid food!!)


most of the criteria ilham da fulfill.. tapi nk gk tunggu smpai 6 bulan.. wat per nk rush kan.. since its juz an introduction.. read somewhere.. solid food ni hanyalah introduction for baby.. weaning.. bukan nya nk mengenyangkan baby tu.. susu tetap makanan utama..

TETAPI... ada sesetengah tu dlm pantang lagi da masuk nestum dalam susu baby.. and then nk cari food supplement besides breastmilk/formula milk.. kononnya baby asik jaga malam sbb x kenyang minum susu ajer.. ridiculous!!! hangin satu badan kalo dengar org cakap cani.. cane la baby nk kenyang kalo minum sket je da tdo.. lagi satu baby pny stomach capacity kecik jek.. thats why they consume sket2 but more frequent.. kalo cakap cani mesti kena panah baliknye.. baru ada ank sorg da berlagak pandai.. or kuar ayat macam ni.. PHARMACIST NI BANYAK PANTANG LARANG LA.. hadooiii.. the best thing to do is silent! supaya x kna panah petir.. ok..ok.. stop.. bulan posa.. x elok hangin2 cani..

banyak reference yg bleh kita rujuk pasal solid food for baby ni.. kalo dr jack newman sgt glamer dgn artikel dan buku pasal breastfeeding, dr warren plak popular pasal solid food for baby.. he's a peadiatrician. google je dr warren + Solid food for baby gerenti jumpanyer lah..

happy reading..!

1 comments:

Rozy said...

salam sue,

kalau bleh jangan la bg cereal kat baby..
wat laa bubur nasik kan ka lagi fresh gitu..

Post a Comment