my breastfeeding gadgets

on Tuesday, September 8, 2009
bleh la dijadikan reference untuk ibu2 baru yg nk breastfeed baby korang.. dan juga reference untuk diri aku supaya aku membeli apa yang perlu saja nxt time... hahaha.. =p

1) Spectra 3 Breastpump + FREE 6 breastmilk storage bottles RM368.00
masa aku beli ni harga lama.. start april 2009 harga naik jadi rm388.00.. sib baik terawal beberapa hari saja.. rezeki ilham..
yang ni aku beli single pump jek. betapa lah aku x confident pasal breastfeeding masa tu.. aku rasa single pump pon da cukup.. tetapi berdua kan lebih baik.. pas aku baca here and there aku pon decide beli lagi satu spectra breastshield untuk wat double pumping.. mmg berbaloi.. jimat masa.. hasil pon bagus jugk instead of single pump.. mimick tandem nursing gitu..

2)extra breastshield rm 70
kalo la aku beli double pump trus....

3) PWP: Moms Precious Breastmilk Storage & Feeding Set (6/pck) RM25.90
harga asal rm39.. tapi sebab aku beli spectra 3 pump yg lebih dari rm100 so aku dpt beli mlo bottles ni dgn harga ni

4) little bean sterilizer with warmer rm169.92
aku beli ni sbb letih dah dok rendam botol2 susu ngn bekas dadih dlm air.. actually ni optional.. x dak pon x pa.. tp warmer dia x pnah try pon lagik.. apa daa.. harga asal rm199.90.. pastu masa dok window shopping ternampak lah mamaparadise wat sale.. 15% off untk sterilizer ni.. trus beli..! lps2 beli tu tgk2 kat enjoybreastfeed offer smpai 20%.. ceh.. x dak rezeki..

5) extra tubing rm 17
ni aku beli sbb nk tkr2 tubing spectra tu.. kalo basuh lmbt kering.. so bleh alternate..

6) mlo cooler bag rm 125 (include 6 mlo bottles & 3 mlo ice packs)
ni aku beli kt mybabypitstop.. x ingt nama chinese lady tu.. sblm naik keja lps ML baru aku notice aku x dak cooler bag untk transport susu dr office ke umah.. kalo beli via online mmg x sempat dah.. so cari online store yg base kat penang. terjupe lah mybabypit stop nih.. beli COD masa blk umah mak kt kulim singgah penang..

7)thermafreeze rm 11.90
saja nk try yg ni.. tp sejak beli dia masih setia dlm packing tuh... hihiii.. ampess..

8) "Mom's Precious" storage bottles sealing discs (pack of 5) RM6.00
beli yg ni sbb aku notice sealing disc aku da berkurangan!! mana hilang tah.. x sedar pon..

9) cooler box colemen rm69.90

untuk bekal susu ilham kt umah babysitter

10) deep freezer rm599
ni additional jek.. x dek pon pe.. aku decide nk beli ni sbb fridge aku satu pintu jek.. mana nk simpan susu mana nk simpan barang2 basah kan.. so trus beli b4 naik keja.. very2 useful.. sbb simpan aiskrim lama2 dalam ni pon still ok macam baru beli..

nursing tops, nursing cover, nursing pad, nursing bra-optional. ada ok x de pon ok..

spectra 3 ok sgt2 ngn aku.. tapi satu hal jek.. bukan2... 2 hal ngn spectra nih.. kena ada electric power.. kalo x dak x leh pam.. so kalo kuar dating ngn hubby satu hari mau nyer engorge my b*.. di kala ini aku tingin sgt swing or freestyle.. kt mana2 pon bleh pam..

hal yg satu lagi.. pnah aku nk pam satu hapa pon x kuar walopon da 10 minit.. padahal da engorge b* aku.. pastu trus aku amek ilham untk direct feeding.. sblh lagi aku pam.. sat jek susu memancut2 kuat.. ilham is the best stimulator.. dah 2 kali jadi cani.. smpai hilang mood aku.. masa tu mmg aku berharap sgt2 spectra tu bertukar menjadi medela fs.. muaahahaa.. ingt transformer per..

so... konklusinya... aku tingin nk beli medela fs satu hari nnti... ahakss... geleng paler hubby aku..

2 comments:

Rozy said...

sue,

belila pam manual satu tuk travelling
memang kalau spectra tu x mobile..
rozy guna pam avent manual kalau travelling

apiskedah said...

alau nak travel..aku guna mulut aku jer pam...wakakakka..just joke

Post a Comment