on Thursday, October 29, 2009

Welcome !! Welcome !!
Welcome to my very 1st Giveaway Contest :)

It's really easy to join.
All you have to do is BLOG about this contest.
Pls use only the title 'Sha-Sha's Home Sweet Home Contest Giveaway' (others will be disqualified).
In your blog, mention about this contest and link.
Oh and add our banner to your sidebar too ok? Thanks.

Here's the slightly tricky part....
I would like you to recommend me places for me to SHOP ONLINE for HOME STUFF.
That would mean anything about HOME.
Be it simple kitchen stuff, home decorations, curtains, bedsheets, food, and more.
Pls add the links in your blog entry ok?

You see, am moving home very very soon.
And being a SAHM, I find it hard to go out and shop.
So I always resort to shopping ONLINE.

So the winner will be based on total numbers of shopping links recommended.
Also another winner will be chosen at RANDOM.
Also the MOST INTERESTING link as well :)
So that's a minimum of 3 winners.
More winners will be chosen depending on the response.
I can always choose more. So make me happy and I'll give out more prizes !!! Hahaha.


That's it.
No need to be my follower.
No need to add me to your bloglist.
Basically, I want SHOPING LINKS !!!
Preferably in Malaysia.
If you have any overseas links, sure as long as they accept Paypal and post to Msia :)

Just leave your comment here with your blog entry link ok :)

So hurry !!
Will load the prizes to be won here.
Trust me, the prizes will be something really nice :)

HINT : Prizes will be from Victoria's Secret and maybe GUESS.
Who knows????

Deadline will be 7th Nov 2009!!
_________________________________________________________________

Sha-sha akan berpindah ke rumah baru. (Or moved oredi??)
Disebabkan Sha-sha adalah SAHM she prefer online shopping to get her home stuff. (How i wish i could be SAHM instead of working mom..! Lucky u.) So sha-sha perlukan banyak333 link untuk shopping. Smart lady i guess. Dari contest giveaway ni aku rasa sha-sha boleh dapat banyak link. Sha-sha nak online shop yang jual home stuff ok. Aku rasa sha-sha ni suka home deco. Am i rite? Banyak btol blog yang jual home deco stuff dalam bloglist sha-sha. Aku pon tumpang godek2 la. Kalau betul la sha-sha, we share the same interest. But i'm not dat creative person. Aku cuma suka tengok umah cantik. Pastu jeles apesal umah aku tak cantik camtu. Nak umah cantik camtu gak. Hahaa.. ok. out of topic.

Mula2 nak recommend jundeco sticker. Tapi tengok2 sha-sha pon da follow jundeco. Siap dah join contest lagi! So i recommend link lain la.

1st i recommend jurra's blog. Jurra ni suka menjahit. So u boleh suruh jurra jahit apa2 pon. She oso expert in quilting. So u can order custom made blanket for your lil one!!

2ndly, http://jommainkutu.blogspot.com/
Macam2 ada kat sini.

Lain2 website dari overseas.

http://www.pinklovesbrown.com

Pinklovebrown ni base kat US kalau tak silap. Own by Nicole. Nice online shop. Tapi tak sure dia accept paypal ke tak. I love to share this web with u because i love to cuci mata here. Nicole blog oso nice. It's really inspire me on home deco. Don forget to hit the 'transforming the so-so' at the sidebar when u visit her blog. Worth it!
Hari tu kan aku fenin berhari2.. (HERE)
Guess wat?? I was diagnosed to have astigmatism!!!
Bunyi macam dasat gler kan. Tapi tak de pape pon =p
It is juz an optical defect. Not a serious defect of course.

Astigmatism = optical defect in which vision is blurred due to the inability of the optics of the eye to focus a point object into a sharp focused image on the retina -Wikipedia-

Petang tu aku pon pi la kedai spec untuk check mata aku after suggested by doc kt klinik aku. The optician cakap mata aku ni terlalu letih untuk wat keje yg perlukan tumpuan macam membaca or ngadap computer. So dier suggest aku wat spec la. Then aku tanya la. Kalo wat spec fenin aku ni akan hilang tak? Dia cakap mungkin. But it takes time. Da tgk2 la spec yg ada kt kedai tu. Banyak gak try macam2 jenis frame. Tapi end up aku cakap later la aku datang lagi (mesti dia bengang jek.. ahaks). Well.. jangan salahkan aku yer miss optician. Tak de satu pon design kt ctu yg aku berkenan! Terus jek shoot balik umah.

Masa tengah pam susu dalam paler ni tak habes2 fikir. Btol ke apa yg optician tu cakap. Untuk clear up everything aku decide nak dapatkan 2nd opinion pasal aku nyer condition ni. Lepas jek pam aku round2 pekan kangar yg tak besar mana tu. Staf aku cakap depan mahkamah ada satu kedai spec. Tengok2 tutup plak. Round lagik cari. Pastu terjupela satu kedai ni dekat ngn kedai Anakku. Lagi kecik dari kedai yang 1st aku pegi tu. Rasa berbelah bagi plak nak masuk. Takut keciwa ngn explanation dier. (I need a strong explanation kay..) Tapi aku masuk gak. Da sampai kan. Aku cakap la nak check mata. Malay girl ni tanya la pnah check kat cni ke tak. Dier tanya gak pakai spec ke tak. Mestilah tak pnah. (I used to have a very clear vision before. Sekarang tidak lagi!!) Pastu budak tu siap minta IC lagi untuk registration. Biar btol??

Mata aku di check oleh sorang chinese lady ni. Macam besa la. Guna mesin yang serupa jek macam kedai yg 1st aku pi tu. Tak pe2. Yg penting explanation dier nanti. Ingatkan da habis. Tengok2 check kat mesin lain plak. Mesin ni lagik detail. Dier suh baca huruf kt slaid yg betukar2. Ada gk slaid huruf atas background merah n hijau. Macam nak test buta warna plak. Hahaaa.. Pas sesi test mengetest selesai dia pon explain la. Time ni la aku blajar vocab baru. ASTIGMATISM! Ha?? Pardon? Apa tu?? Bler dier cakap fatigue eyes baru paham. Explanation yg lain sama jek macam 1st optician tu. Dia kata nak buat spec boleh tak nak buat pon bleh. Tapi dia recommend suh buat tapi tak payah pakai all the time. Pakai untuk reading, driving and computing jek. Nak buat sekarang ok nak buat lenkali pon x pe. Yg penting, aku puas hati ngn explanation dier. Lagi padat dan konkrit kay walopon intipati yg sama. (Perghh.. intipati tu!) Lagi satu yg aku nak bagi kredit kat kedai ni dia simpan result check mata tu as reference in the future. Dats y kena register sebelum check. Sebelum balik dia bagi brochure pasal anti-fatigue lenses by essilor. Tak pnah tau pon ada lense yg macam ni. Lps godek2 internet pasal ni aku sangat la terberkenan. (Miss Optician, Good marketing strategy!) Anyone pnah dgr pasal lense ni tak?? Memang sangat ok ker???

Setelah fikir dan fikir dan discuss ngn hubby aku decide nak wat spec. Penting untuk driving kay. Pastu tatau plak nak pilih yg macam mana. Full frame, half frame or frameless??

Aku sangat berkenan ngn spec pompuan ni.. Bentuk perfect! Tapi tatau la kalo seswai ngn aku ke tak..
Gambar dari brochure essilor

Frameless cani pon admire gak. Ke sebab pompuan ni yg cun sebab tu nampak perfect je spec tu

Gambar dari essilor.com

Pape pon kna try dlu. Yg sure aku memang tak suka half frame. Look weird. Nampak macam sumthing hanging kt muka aku.

on Tuesday, October 27, 2009
Ingat tak aku penah join contest by jiji.. (HERE)
Aku gler nyer admire jiji nyer blogspot header. Simple and slumber kay. Jiji nyer header umah baru dier kat dot com tu plak sangat2 feminine. (CHECK THIS) Yang penting simple & nice. Less is more rite???

Selepas mengalami kelaraan yg melampau semalam aku dapat gud news hari ni. Thanx dear jiji for choosing me to win this walopon bukan 1st prize. Kalo dapat 1st prize mmg terus ajak hubby pi celebrate. Akakaakak... =p

Ni 1st time aku menang blog contest. Suka ar. This prize really big and meaningful untuk aku yg x reti pape pasal blogging nih aka buta IT. Main klik sana sini jek masa decide nak blogging guna blogspot ni. Before this guna myYahoo page jek untuk blogging. Tu pon few years ago. Berzaman dah. Tengok je la blog aku ni. Guna template yg memang ada kt blogspot ni jek. Muahahaha... Time aku sangat2 limited untuk godek2 free template yg ada kt muka bumi ni.

Aku da email jiji for the spec. So juz wait and see....

on Monday, October 26, 2009
Since last saturday paler aku ni fenin ar. Pusing2... mata sebelah kanan pon cam blur jek. Aku ingat fenin biasa jek. Tapi lepas telan paracetamol tak ok2 jugak. Wat bodoh jek. Kalo lagi di layan sakit ni makin menjadi-jadi plak.

Ahad pon cmtu gk. Tak de tanda nak ok langsung. Wat bodoh gak. Sib baik aku bleh drive lagik. Bleh jalan cam besa. Cuma kadang2 tu rasa nak tumbang. The worst part is aku da mula risau pasal fenin aku yg tak hilang2 ni. Tak sabar jek tunggu kursus habis sebab nak gi check blood pressure. Well.. kita akan realize kan kalo badan kita tak well response. Or badan kita respond lain macam. Pas abes kursus terus cari kedai farmasi. Kedai farmasi kat kangar ni mungkin banyak. Tapi yg aku tau satu jek. Tapi gler nyer frust bler org kedai tu cakap diorang x der offer service check BP. Biar btol?????????? Disebabkan paler yg makin memusing2 dan vision makin blur aku balik umah terus. Hopefully after rest this prob will resolve. Dan harap2 umur aku panjang lagi sampai hari ni so dat aku leh check kt klinik aku jek. Dalam hati ni tak habis2 berdoa harap2 mmg x der pape ar kan. Tapi paler ni da fikir macam2 benda tak elok. Paling aku takut blood pressure shoot up then end up with hemorraghic stroke!! Nauzubillah... minta dijauhkan Allah sumer2 ni. Sapa nak jaga ilham nanti?????? Aku nak besarkan ilham dengan tangan aku sendiri YA ALLAH.. Izinkanlah...

Yepp.. Alhamdulillah. Allah panjangkan umur aku lagi. Hari ni aku masih bernafas. After settle few things kat KK Kangar aku terus gi klinik aku. Nyendeng2 kat nurse MCH minta diorang check blood pressure aku. 90/70 mmHg. Normal!!! Alhamdulillah.. Possibility untuk dapat hemorrhagic stroke x de. The funny thing is nurses kt MCH wat lawak plak cakap may be aku pregnant. Perghhh..!!! Jangan la.. Lagipun tengah mensus la. Mana mungkin. Aku buat blood test gak. Full blood count normal. Lega... Tapi aku wat gak test lain cam lipid profile, renal profile & liver profile. Have to wait 2-3 days to get the result. Lab klinik aku tak run test ni. Kena hantar darah pi spital. Tak pe. Sabar je la. Pastu aku jupe doc klinik aku nak minta opinion. Dier check ar mata. Dier cakap base ok. May b sumthing to do with power mata aku. So petang ni aku decide nak pi kedai spec. Kola perlis tak de kdai spec ok.. adess..

Hari ni dengan paler yg pusing2 & mood yg x baper ader (monday blues) plus hati yang sakit dn jiwa yg kacau (poyo!!), macam2 benda yg menyakitkan hati plak jadi. Masa nak load ubat dalam kete kt KK kangar ada plak sorang bro ni tempik suh ubah keta sebab ada keta len nak lalu kat situ. Wei bro.. ko ingat aku bengap sangat ke nak park tengah2 jalan. Ni aku tempik balik. Tapi dalam hati jek. Sebab bos aku ada kat situ. =p Aku hangin gler ngn bro tu. Dah la buncit. Dri*** jek pon. Memang kurang ajar la. Yang orang nak lalu tu pon x reti2 word sabar. Nangis kang kalo aku bakar kete dier. Sakit hati tak terkira masa tu. Malas nak pnjang citer ngn org buncit tu aku blah terus walopon ader lagi ubat yg aku x sempat nak amek. Pastu 2 orang pakcik ni kat situ sembang2 smbil tunjuk kat aku. Aku naik keta pastu stop depan diorang.. "Saya nak amek ubat ni pakcik" sambil tunjuk box ubat sebelah aku. Pakcik tu angguk paler dan gitau- baik2 lalu kat depan tu. Sempit jalan dier. Aku senyum je la. Psycho tak aku. Please don mess with me kay. i'll make u sorry u're born!! Muahahaha... berani gertak je ni.

Really need to talk to somebody
Really need someone to lend their ears for me
Really need a shoulder to cry on
Really need therapy for my soul
Really need somebody to inspire me
Really need a huge, wide space in my mind

Conclusion, I need spa, huge shopping complex and cinema.

WHOLE BODY MASSAGE, SHOPPING AND WATCHING MOVIES. FULL STOP.

on Sunday, October 25, 2009
Da demam kena la makan ubat yer sayang...

Alhamdulilah.. akhirnya ilham sihat. Kembali menjadi kanak2 riang. Pagi tadi aku ngn hubby try letak ilham dalam walker. Wahh.. laju jek jalan. Sib baik umah sewa aku kecik jek. Dier tak leh nak panjang kaki sangat. Awal-awal dapat benda baru sonok ar kan. Tapi petang tadi ilham cam da boring. Kejap jek duduk dalam walker da bunyi2 suh angkat. Si kecik ni memang jenis cepat boring la. Susah la cani.

Masa dalam keta tadi, on the way back to PIL's house, aku layan konsert AF2.. Teringat balik zaman kat U dlu. Layan AF ngn kawan2. Ecah, fid, lina, nida, miza, diana, afni & ida. Ada lagi ke nama yg aku lupa sebut. Banyak2 AF aku suka sangat AF season 2. Dianyer participants sumer best2. Talented.. Pastu pengetua pon best. Lagu2 best. Best aje la pendek kata. Kalo panjang kata x larat dah nk citer.

Sekarang dah pukul 1.15am. Aku tak tido lagi. Si kecik ni pon tak tido lagi. Dah la esok aku kursus. Sib baik la kt sini jgk. Mahunyer tersengguk aku esok dgr ceramah. Ilham plak kena tinggal ngn PIL. Papa ilham x sanggup nk jaga ilham for the whole day. Cukup lah separuh hari ni kna ngadap ilham. Da macam pompuan kna PMS plak mama tgk papa bler mama balik dari kursus tadi. Tu pun mama blah awal gk td bler pikir pasal papa ngn ilham. Da pecut keta laju2 dah nak smpai umah. Risau ilham wat hal then papa x leh handle end up papa tensi dn x mo jaga ilham smpai bila2 dah. Kalo papa x sanggup jaga ilham kalo mama pi kursus mama yg susah. Mmg bleh tinggal ilham ngn tok. Tapi mama yg meroyan nnti rindu kt ilham. Mama mana pnah tinggal ilham berhari-hari. Tak pnah lagi la tdo malam tak de ilham.

sori la dear.. no choice la.. da byk sgt tolak pi kursus. So accept gk kursus ni sbb dekat jek. So nxt time kalo ada kursus pon leh ar nk elak2. Babysiter plak bz ngn persiapan kawen anak dier. Kalo ada maid kan senang. Usung je maid pi sana sini. Tak payah susahkan sesaper. Susahkan poket sendri jek nk bayar maid bulan2. Janji ilham sentiasa di sisi. Yer la. Cian papa. Kalo jaga ilham sumer keja papa tak jadi. Papa tak leh nak layan movie.. papa tak leh layan anime.. papa tak leh tido. =p

Hari ni papa ngaku mama ni penyelamat. Sbb ada ndek aka nenen. Dapat wat ilham tido siang lama. Padahal last 2 days papa ngaku papa penyelamat keadaan masa ilham demam. Sebab berjaya buat ilham tdo dalam baby carrier setelah ndek mama gagal memujuk ilham yg meragam. Cehh.. Mama yg baik hati malas nk cakap banyak. Sebab.. papa da byk tolong mama. Kemas rumah.. tukar lampin ilham, mandikan ilham, jaga ilham bila mama kursus. Dan mama tetap tersenyum ngn comel walopon sgt tensi bler papa membebel bler mama terlupa bwk blk alas getah ilham. Mama berpura2 slumber walopon papa membebel lagik bler mama bwk blk diapers lain tapi tak bawak blk diapers huggies. Patutnya mama cakap after this papa yg siapkan sumer barang2 ilham kay... So dat x kan ada lagik bnda ilham yg tertinggal.. =p

Sekian bebelan dari pihak mama plak. =p
Peace no war...
on Friday, October 23, 2009
contest ni dianjurkan oleh jiji sempena pembukaan umah baru dier
knal jiji thru mombloggersplanet.. 'mini me' yg jiji wat comel2 tau..

Check out her website: KLIK SINI

So.. Jiji u better kasi I menang Blog Makeover ni kalo tak…

I KIDNAP ANIS U YANG COMEL TU JADI I PUNYA LIL' DAUGHTER.. PNAT DAH DENGAR LAKI I CAKAP NAK BABY GIRL NIH.. GRRRR..

Anis gtau jiji: Miii yg chantekkkk... anis tingin nak makan eskrem la.. bleh kann.. kannn.. bleh laa..

Syarat-syarat untuk join contest ni:

Syarat-syaratnya:
1. Satu (1) blog entri bertajuk House Warming Contest | Want to win a Blog Makeover?

2. Kembangkan (haha!) ayat ini di dalam entri tersebut “Jiji u better kasi I menang Blog Makeover ni kalo tak……!!“

3. Dialog Anis Manis kepada kepada Jiji.. Contoh: “Mii..jangan makan banyak, nanti gemuk lagi, cemana Abbi nak belikan seluar jeans?

4. Copy dan paste syarat-syarat ini di dalam entri tersebut.

5. Jangan lupa sertakan link http://triplecolourlife.com

6. (Optional) Copy paste Blog Contest Badge pada entri atau sidebar atau mana-mana la yang anda suka.



Haidah nyer:
FREE head to toe, custom makeover. – 2 pemenang (Berdasarkan kepada kreativiti syarat no. 2 dan 3)
FREE header. – 4 pemenang
(Berdasarkan kepada kreativiti syarat no. 3)
Sagu hati -Mini Me. – 4 pemenang (Berdasarkan dari random.org )

Tarikh Tutup: JUMAAT 23 OCTOBER 2009



copied and paste from jiji's blog..
you and your partner have to read this.. trust me.. berbaloi-baloi...!!

To All Married Couples and To All Future Couples

When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why? I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man!

That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; I had lost my heart to a lovely girl called Dew. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, 30% shares of my company and the car. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Dew so dearly.

Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Dew. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a months time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that everyday for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy.

Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Dew about my wife s divorce conditions. She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully. My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mummy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset.

I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest.. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Dew about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily. Suddenly it hit me; she had buried so much pain and bitterness in her heart.

Subconsciously I reached out and touched her head. Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mum out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office… jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind… I walked upstairs. Dew opened the door and I said to her, Sorry, Dew, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished. Then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Dew, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other any more. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death does us apart.

Dew seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote:
‘I’ll carry you out every morning until death do us apart’

The small details of our lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, the property, the bank balance that matters. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves. So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

If you don’t share this, nothing will happen to you, but if you do, you just might save a marriage.

Relationships are made not to exploit, not to be broken.

We teach some by what we say
We teach some more by what we do
But we teach most by what we are

You don’t get to choose how you are going to die, or when, but, you can decide how you are going to live, here and now.

By,
Unknown

yeppp... has to agree that its not easy to maintain our married life consistently. But no matter how no matter what we have to cherish it with loves and happiness alwaysssss..

MAY ALLAH BLESS OUR MARRIAGE..

P/S: contest jiji end tonite.. have to hurry.. hadiah dier best wooo..

on Monday, October 19, 2009
Dalam entry yg lepas aku ada mention pasal dilema nk start letak ilham dalam baby walker ke tak.. (SINI) Ramai jugak yang cakap anak aku da besar and he's ready for it.. tapi cam besa.. mama ilham suka risau terlebih..

So aku pon google la pasal ni kt internet and i found few interesting facts bout baby walker..
  1. Canada adalah negara pertama yang banned baby walker bermula tahun 2004..! Sebarang import, penjualan dan pengiklanan baby walker diharamkan sama sekali di situ.. wahh!!
  2. CPSC menganggarkan pada tahun 1997 saja lebih 14 000 kecederaan disebabkan baby walker.. dats a lot kay. ( (Note: CPSC=The United States Consumer Product Safety Commission) is an independent agency of the United States government created in 1972 through the Consumer Product Safety Act to protect "against unreasonable risks of injuries associated with consumer products.-Wikipedia-")
  3. Untuk menjadikan walker selamat untuk digunkan CPSC bersama2 industri develop satu standard baru spt di bawah.. nice huh??
  4. Baby in walker can move 3 feet in second!! kalo parents ada sama2 baby pon blom tentu sempat nk wat pape kalo sumthing bad happen.. unless the father is superman while the mother is bionic woman.. hikhikk.. =p
  5. Walker can cause unusual movement pattern and delay muscle control
  6. Walker discourage baby untuk belajar berjalan sendri (tak jupe scientific research pasal ni. Cuma artikel with no evidence base)
  7. Kajian menunjukkan baby yg diletakkan di dalam walker lebih lambat berjalan!! (aku x jupe kajian yg btol2 konkrit & ada strong evidence.. kalo ada tlg link kan)
Bagi aku x salah kalo nak letak baby dalam walker unless korang make sure:
  • Pasang gate kt tangga atas. Kalo ada gate dah make sure tutup kunci rapat
  • Jauhkan benda2 tajam, mudah pecah dan panas yg bleh dicapai oleh baby
  • Jauhkan dari alat2 elektrik, suis atau wayar
  • Sentiasa berada dgn baby
  • Jauhkan baby dari toilet, swimming pool atau air bertakung cam baldi
Itu dari segi safety.. Kalo childs development wise aku x baper pasti ler kesahihan dier sbb aku x jupe kajian yg ada strong evidence base. Kalo korang jupe sila link kan.. Mmg nak sangat baca.. Selain tu korang tau tak ada alternative lain selain walker yg beroda nih..
Exersaucer dan door jumper adalah alternative yg selamat untuk baby.. Exersaucer ni actually brand name untuk stationary play centre by Evenflo. Exesaucer stationary walker. tak de roda tapi seat dier bleh rotate & bounce

Contoh Exersaucer by Evenflo. (Gambar dari amazon.com)

Door jumper (Gmbr dari thetravellingbabyco.com)

Door jumper ni nmpk cm ngeri plak kan.. Aku x pnah tgk la orang pakai. Ada sesaper pnah guna tak?? Bagi review sket on how it works..


Demam jek pon kan.. tapi aku risau btol sebab ilham jarang sangat demam.. last time demam pon masa kna jap time umur 3 bulan kalo x silap aku.. tapi 2 hari jek.. time tu pon dia x merengek sangat.. tdo dgn tenang jek.. kali nyer demam lain btol.. asik nangis jek.. ari sabtu ari tu kul 4 pagi baru la bleh tido.. sib baik time tu kt umah parents aku.. so bergilir2 la dukung ilham.. the worst part is aku x pnah spare PCM syrup pon kalo pi mana2.. pengajaran!!!

masa bawa ilham gi jumpa doc kul 3 pagi ari sabtu lepas doc ckp ni mesti x pnah demam kan.. wah!!! terer btol doc ni.. da macam tok moh plak.. so end up doc prescribe PCM, cephalexin and piriton syrup.. plus cooling gel gak.. no wonder charge smpai rm40.. lagipun 3am kay.. of course charge lebih sket..

hari ni da masuk hari ke-3 ilham demam.. aiseh.. mama dia pon cm gelabah la kan.. da berkira2 nk switch to ibuprofen..!! kuat sket.. tapi worry of GI irritation la plak.. kang demam baik sakit lain plak datang.. so aku try relax.. tgk dlu ptg ni cane.. kalo x ok gk.. may b kna consider gk ibuprofen.. risau gk kalo sbb H1N1 kan.. harap2 dijauhkan la..

tukar topik..

nak wish MILLION CONGRATS kt cijan ngn lina yg dah selamat jd husband n wife jumaat lepas (16 oct 09) sedap kuih yg dihidang.. mmg aku makan byk.. dah sah jadi somi isteri tapi still x leh nk dok skali.. sorry for u cijan.. nak wat cane.. org kita berpegang pada adat.. selagi blom wat kndri x leh nk duduk sama2 lagik.. tu la.. akad nikah awl sgt.. hihiii... peace!!!

cijan yg gubra smpai lupa switch on kipas angin
walopon hari panas terik

pehal la lama sgt tu tok imam...
mama ilham da cekak pinggang ni



all for one.. one for all!!

last weekend sebok gak... 2 open houses and 1 wedding ceremony.. satu tu open house umah amir.. 1st tmpt yg dituju adalah wedding ceremony.. anak kawan mak.. sedap nasik dn lauk pauk dier.. kna plak mmg aku tgh lapar gler.. majlis dibuat kt dewan setia pearl island... cantik view kt cni.. tp x sempat nk amek gmbr byk2.. hopefully nxt time dpt amek gmbr lagik kt cni.. ada rumah kt dlm kawasan ni cecah million kay.. huarhuar... gler kentang btol..

nxt destination open house umah bos mak kt taman sutra prima sbrg jaya.. menu faveret cheese cake ngn apple tart dier... mak ckp wife prof karim ni mmg terer wat kek.. aku ngn hubby asik ulang makan cheese cake jek.. =p lagipon tgh kenyang lagik mkn nasik kndri.. last destination baru lah umah amir.. smpai umah dier dkt kul 5.. lewat dah.. so mmg x der org sgt dah.. menu faveret sate... sedap btol sate dier.. dah la aku ngn hubby tgh ngidam nk mkn sate.. mmg kitorang makan btol2 la.. mknn lain x pandang dah.. mmg rezeki la org ckp..

Open house amir: gembira jek ilham layan paparazi

disebabkan aktiviti ujung minggu ni jugaklah ilham demam.. penang panas btol.. bler msk kete sejuk aircond plak.. suhu yg kejap panas kejap sejuk ni lah wat ilham demam.. cian ilham..
on Thursday, October 15, 2009
mesti korang penah dengar wall paper.. macam mana plak ngan wall stickers?? jundeco stickers korang pnah dgr?? aku tau pasal ni pon bler mombloggers planet wat contest ni.. tapi aku pnah baca pasal wall stickers aka wall decal ni dalam majalah.. yg ni aku citer dalam entry lain..

quote from mombloggers planet:

Jundeco Stickers are self adhesive wall stickers designed to make your home beautiful in a jiffy. The wall stickers are imported from Korea and comes in many great designs. And, they’re so affordable and great alternative for wallpapers!!

aku x sangka btol wall stickers ni bleh dapat dari jundeco stickers dengan harga yg tersangatlah berpatutan..

hadiah untuk contest ni adalah dari jundeco stickers


1x First PrizeRM100 worth of stickers

1x Second PrizeRM80 worth of stickers

1x Third PrizeRM60 worth of stickers

syarat2 penyertaan tengok SINI..

Jundeco stickers flowers series mempunyai pelbagai pilihan yang sangat 'menangkap' mata aku.. yang paling aku minat siri PS58010 (Opaque)

cantik kan.. juz imagine this beautiful flowers in your guest room.. very eye catching!!! cant take my eyes of it!!! melambung2 la org puji kalo tgk kita tempek benda ni kt ruang tamu.. berkenan sungguh aku!!

bleh jalan2 tengok macam2 design wall stickers kat sini
Jundeco Stickers – http://jundecostickers.blogspot.com

aku tau pasal contest ni dari sini
MomBloggersPlanet – http://mombloggersplanet.com

jom la join contest ni kt sini
Contest Page – http://www.mombloggersplanet.com/1730/jundeco-stickers-contest

pemilihan pemenang adalah berdasarkan lucky draw.. so untuk menambahkan peluang untuk menang kena la buat bnda2 ni
  1. One blog entry with contest banner on sidebar – 1 ticket (compulsory) --> DONE
  2. Follow MomBloggersPlanet using Google Friend Connect – 1 ticket (optional) --> blom lagi.. x reti la caner
  3. Follow MomBloggersPlanet on Twitter – 1 ticket (optional) --> DONE
  4. Subscribe to MomBloggersPlanet Feedburner – 1 ticket (optional) --> DONE
  5. Subscribe to Jundeco Stickers Feedburner – 1 ticket (optional) --> DONE
one more thing.. jgn lupa letak banner contest ni kt sidebar kay..

TARIKH TUTUP: 31st OCT 2009


Edutainment :(educational entertainment or entertainment-education) is a form of entertainment designed to educate as well as to amuse. Edutainment typically seeks to instruct or socialize its audience by embedding lessons in some familiar form of entertainment: tv programs, computer and video games, films, music, websites, multimedia software, etc. -Wikipedia-

Dalam majalah pa&ma keluaran oktober 2009 syahrul nizam junaini menulis tentang few websites yg base on edutainment nih..

Menarik gk wehh... ni antara website yg aku sempat godek la..


the picture is too small.. sorry yaa..

Ziggity zoom bagi aku website yg simple yet fun.. senang nak browse.. Ada 5 menu utama dalam ziggity zoom--> games, coloring, stories, playworld & activities. yg best siap ada audio lagik!! mmg menangkap la untuk budak2.. mak budak cm aku pon cam curious jek kan.. (dulu2 masa kecik mana der mender camnih kay..)

Menu feveret aku dlm ziggity zoom ni stories.. stories ni cam buku citer online la.. yg best ada audio.. tapi tak semua stories dia letak audio.. ini la kurangnya.. antara citer feveret aku counting in spanish- 1 to 10.. uno.. dos.. tres.. haa ilham.. mama pndai ckp spanish tau.. muahaha..

dalam coloring plak, korang leh print gambo2 untk anak korang main kaler2.. so x yah bazir duit beli buku kaler2.. print je byk2 bg diorang kaler..

satu lagi website yg aku sempat godek ialah funbrain.com


the layout a bit crowded kan..

Funbrain plak byk menu nyer.. aku x sempat nk godek sumer pon.. seswai untuk bdk umur 6 thn ke atas jek aku nengok web ni..
tak macam ziggity zoom.. lapang jek mata aku nengok.. bler msk funbrain ni sarat btol.. ponin den.. tapi sesarat itu jugak lah contents dia sampaikan aku x sempat nk godek2 sumer lagik... menu yg sempat aku usha classic funbrain.. dalam ni saja ada macam2.. conclusion aku untk menu ni budak2 bleh bljr math & english in fun way.. sonok...

apa yang best untuk dua2 website ni kita x yah register or jadi member kalo nk guna dia nyer application.. senang kan.. x yah susah2 nak isi mcm2 details.. klik jek n enjoy smpai muntah..

satu lagi website yg x sempat goedek langsung sproutonline.com
apa kata korang godek pastu bg komen pasal web ni kt aku..

till then.. have fun with your lovely kids..

on Wednesday, October 14, 2009
smlm aku ngn hubby terkejut btol..
kedengaran seolah2 ilham menyebut mama..
ingatkan salah dengar.. tapi..btol!!!! ilham sebut mama!!
tapi aku wonder jugak dia mmg nak panggil aku or its juz a new vocab coming out from him instead oh guguuuguu..aaaaaa...gheehgheee..!!!
yesss.. ilham sememangnya panggil aku.. sbb biler dier sebut mamamaa dia pandang aku..
gler nyer kembang diri ini di depan hubby bler ilham sebut mama..
hubby aku cam jelez larr--> papa yg ada depan ilham ni buat tatau jek (ucap hubby dgn frustnyer)
sori for u papa.. after this kiter ajar ilham sebut papa plak yer..
x susah kan ilham.. papa.. yess.. papa!!
actually the day before we all da notice ilham mcm sebut mama.. tapi x sure.. now we all mmg sure sgt 200%!!

lately ilham mengalami masalah poo poo.. las week almost one week dia x poo poo.. risau lah mama ilham ni.. bwk jupe doc (9/10).. seperti yg dijangka ilham diberi enema..
doc tny aku ada amek any herbs for supplement tak?? aku ckp ada.. aku mmg tgh amek supplement calcium+zinc+magnesium (all in one).. doc tny y? aku gtau sbb milk supply aku berkuragan sejak dtg mensus.. guess wat?? doc tu ckp calcium can cause constipation!! aku dgn terkujatnya tny yer ker?????????? x pnah dgr plak (dan tatau jgk actually).. hahahhaa...
aku reply blk "are u sure.. sy dah amek supplement tu almost 2 months.. tp ilham nyer constipation prob ni baru jek las week.. and the amount of calcium dlm tu x byk pon (actually aku pn x sure ni.. haha..noti aku nih)"
doc tu ckp calcium bleh masuk dlm breast milk and it accumulate dlm ilham nyer body slowly..
dlm hati aku.. cane lak kalo kita minum susu hari2.. dlm susu ada calcium jgk.. tu x msk lagi dairy food lain yg ada calcium yg kita consume.. malas nk pnjg citer.. aku oooo kan je la..
to be honest doc tu hensem la jgk... jarang ar nk jupe doc yg stylo mylo.. kalo nk tgk rmai doc yg hensem tgk jek grey's anatomy.. =p
actually my hubby admit doc tu mmg hensem! (cm x kuasa nk admit jek) hihiii... wink!
so skrg aku da stop amek supplement tu.. ari ni buat banana puree kt ilham.. tatau la dia nk mkn ke tak.. talking bout solid food for ilham- lots of story to write here..
i'll write bout it next time..
keje belambak wehh... cukup2 la... hehehe...

on Tuesday, October 13, 2009
next month exam PTK. 10 nov 09=bday dear hubby..
nak jawab apa ni wehhh...
lots of things to read..
aduhaiiii... sesaper ada tips tak???

jangkaan aku..(da jadik tok moh plak)
1) salah satu tonggak 12--> mungkinkah kebijaksanaan berhemat
2) fail meja & MPK--> dah naik thn lps
3) khidmat kaunter
4) piagam pelanggan--> pon da naik thn lps
5) KMK--> da naik jugak
6) budaya korporat--> pon da naik
7) nilai2 peribadi asas--> again???
8) komunikasi berkesan??--> pelik plak tp x mustahil
9) pengurusan mesyuarat
10) peningkatan produktiviti

byk tajuk yg possible.. tapi...??? aduhaiiiiiiii... mengeluh.. mengeluh dan mengeluh!!!
baca je semua senang.. muahahahah....

bday hubby pon kna fkr jgk nih.. present?? surprise???
juz wait n see..
only time will tell...

on Saturday, October 10, 2009
hari ni buat stat counter yg baru..
nape statcounter??
sbb nmpk lagi details la dia nyer statistics..
aku dpt info pasal ni dari panduan blog
very333 informative blog untuk newbie cam aku nih
so start count from zero balik..
last count before tukar 270.. cm x caya plak ada org jenguk blog aku..
sapa yg jenguk tak pula diketahui.. sbb mereka2 ini tak meninggalkan jejak langsung..
i always welcome silent readers..!!!
tapi kalo korang dapat meniggalkan jejak disini lagi bagus..
bleh jenguk2 blog korang plak..
i love making frens..

on Thursday, October 8, 2009
last sunday aku beli magazine baru

1) mami & baby


2) dapur impiana



terjupe magazines ni masa pi popular bookstore kt sunway carnival, sbrg jaya.
best lah... da tangkap cintan gler ngn majalah dapur impiana ni..

mami & baby ni terbitan toaday publishing.. byk info dalam hal2 pregnancy n penjagaan baby.. aku rasa info dia lagi padat compare to pa&ma (ni pendapat aku la).. tapi cuma pa&ma ni dia pny appearance cam lagi attractive.. both magazines ada tarikan tersendiri.. n both magazines mmg ssh gler nk dpt.. kalo lmbt p beli mmg harapan je la yg tinggal.. mmg rasa cam nk langgan jek.. senang kan.. terus smpai dpn pintu umah.. tapi yg x bestnya akan kemek penyek sana sini.. da x cun!!!

dapur impiana plak terbitan karangkraf.. ada facebook dapur impiana tau.. sonok gler tgk dapur cantik2 dlm dapur impiana ni.. pastu mula lah berangan nak dapur yg macam tu.. muahahah..
actually byk fresh idea yg bleh dapat dr cni.. so before buat renovation tu better buat byk reference.. so dat kita nyer dapur nmpk moden la sket..

so.. macam mana plak yer dapur impian korang???

on Thursday, October 1, 2009
gler nyer gigih amek gmbr ilham pakai snow cap sbb nk join contest by mommy ryan..
tapi dah terlepas la.. thought today last day until midnite.. (aku gler join contest plak lately)
means.. bukan rezeki ilham lah..

inilah gmbr ilham yg mama amek.. kalo papa tau kes ni msti kena gelak.. yer la.. gigih berlari amek camera alih2 x join pon contest tu... muhahaha..


.
.
.
.
.
.
.
dan lagi...



papa cakap x best sbb ilham x senyum.. cane nk senyum.. asal nmpk kamera jek bolattt biji mata dia pandang camera tuh