Baby walker: childs development & safety issues

on Monday, October 19, 2009
Dalam entry yg lepas aku ada mention pasal dilema nk start letak ilham dalam baby walker ke tak.. (SINI) Ramai jugak yang cakap anak aku da besar and he's ready for it.. tapi cam besa.. mama ilham suka risau terlebih..

So aku pon google la pasal ni kt internet and i found few interesting facts bout baby walker..
  1. Canada adalah negara pertama yang banned baby walker bermula tahun 2004..! Sebarang import, penjualan dan pengiklanan baby walker diharamkan sama sekali di situ.. wahh!!
  2. CPSC menganggarkan pada tahun 1997 saja lebih 14 000 kecederaan disebabkan baby walker.. dats a lot kay. ( (Note: CPSC=The United States Consumer Product Safety Commission) is an independent agency of the United States government created in 1972 through the Consumer Product Safety Act to protect "against unreasonable risks of injuries associated with consumer products.-Wikipedia-")
  3. Untuk menjadikan walker selamat untuk digunkan CPSC bersama2 industri develop satu standard baru spt di bawah.. nice huh??
  4. Baby in walker can move 3 feet in second!! kalo parents ada sama2 baby pon blom tentu sempat nk wat pape kalo sumthing bad happen.. unless the father is superman while the mother is bionic woman.. hikhikk.. =p
  5. Walker can cause unusual movement pattern and delay muscle control
  6. Walker discourage baby untuk belajar berjalan sendri (tak jupe scientific research pasal ni. Cuma artikel with no evidence base)
  7. Kajian menunjukkan baby yg diletakkan di dalam walker lebih lambat berjalan!! (aku x jupe kajian yg btol2 konkrit & ada strong evidence.. kalo ada tlg link kan)
Bagi aku x salah kalo nak letak baby dalam walker unless korang make sure:
  • Pasang gate kt tangga atas. Kalo ada gate dah make sure tutup kunci rapat
  • Jauhkan benda2 tajam, mudah pecah dan panas yg bleh dicapai oleh baby
  • Jauhkan dari alat2 elektrik, suis atau wayar
  • Sentiasa berada dgn baby
  • Jauhkan baby dari toilet, swimming pool atau air bertakung cam baldi
Itu dari segi safety.. Kalo childs development wise aku x baper pasti ler kesahihan dier sbb aku x jupe kajian yg ada strong evidence base. Kalo korang jupe sila link kan.. Mmg nak sangat baca.. Selain tu korang tau tak ada alternative lain selain walker yg beroda nih..
Exersaucer dan door jumper adalah alternative yg selamat untuk baby.. Exersaucer ni actually brand name untuk stationary play centre by Evenflo. Exesaucer stationary walker. tak de roda tapi seat dier bleh rotate & bounce

Contoh Exersaucer by Evenflo. (Gambar dari amazon.com)

Door jumper (Gmbr dari thetravellingbabyco.com)

Door jumper ni nmpk cm ngeri plak kan.. Aku x pnah tgk la orang pakai. Ada sesaper pnah guna tak?? Bagi review sket on how it works..


0 comments:

Post a Comment