Kids Edutainment

on Thursday, October 15, 2009
Edutainment :(educational entertainment or entertainment-education) is a form of entertainment designed to educate as well as to amuse. Edutainment typically seeks to instruct or socialize its audience by embedding lessons in some familiar form of entertainment: tv programs, computer and video games, films, music, websites, multimedia software, etc. -Wikipedia-

Dalam majalah pa&ma keluaran oktober 2009 syahrul nizam junaini menulis tentang few websites yg base on edutainment nih..

Menarik gk wehh... ni antara website yg aku sempat godek la..


the picture is too small.. sorry yaa..

Ziggity zoom bagi aku website yg simple yet fun.. senang nak browse.. Ada 5 menu utama dalam ziggity zoom--> games, coloring, stories, playworld & activities. yg best siap ada audio lagik!! mmg menangkap la untuk budak2.. mak budak cm aku pon cam curious jek kan.. (dulu2 masa kecik mana der mender camnih kay..)

Menu feveret aku dlm ziggity zoom ni stories.. stories ni cam buku citer online la.. yg best ada audio.. tapi tak semua stories dia letak audio.. ini la kurangnya.. antara citer feveret aku counting in spanish- 1 to 10.. uno.. dos.. tres.. haa ilham.. mama pndai ckp spanish tau.. muahaha..

dalam coloring plak, korang leh print gambo2 untk anak korang main kaler2.. so x yah bazir duit beli buku kaler2.. print je byk2 bg diorang kaler..

satu lagi website yg aku sempat godek ialah funbrain.com


the layout a bit crowded kan..

Funbrain plak byk menu nyer.. aku x sempat nk godek sumer pon.. seswai untuk bdk umur 6 thn ke atas jek aku nengok web ni..
tak macam ziggity zoom.. lapang jek mata aku nengok.. bler msk funbrain ni sarat btol.. ponin den.. tapi sesarat itu jugak lah contents dia sampaikan aku x sempat nk godek2 sumer lagik... menu yg sempat aku usha classic funbrain.. dalam ni saja ada macam2.. conclusion aku untk menu ni budak2 bleh bljr math & english in fun way.. sonok...

apa yang best untuk dua2 website ni kita x yah register or jadi member kalo nk guna dia nyer application.. senang kan.. x yah susah2 nak isi mcm2 details.. klik jek n enjoy smpai muntah..

satu lagi website yg x sempat goedek langsung sproutonline.com
apa kata korang godek pastu bg komen pasal web ni kt aku..

till then.. have fun with your lovely kids..

0 comments:

Post a Comment