on Tuesday, December 21, 2010

 Aku dah agak. Takan lari jauh punya dari tahun lepas. Ada kawan-kawan yang expect more than 8%. So benar ke ramalan itu..??

Atas usaha keras fund manager ASB (kerasnya!) inilah yang kita dapat untuk 2010:

DIVIDEN 7.50 sen
BONUS 1.25 sen
TOTAL 8.75 sen

Oh my... aku nak kezutan la. 13% bleh?? Hahaaa... tepuk paler sendiri. Naik setoet jek dari tahun lepas. 

Tahun 2009 Dividen: 7.30 sen; Bonus 1.25 sen. 
Tahun 2008 Dividen 7.00 sen; Bonus 1.75 sen
Tahun 2007 Dividen 8.00 sen; Bonus 1.00 sen
Tahun 2006 Dividen 7.30 sen; Bonus 1.25 sen

So tak reti-reti lagi ke nak consider pelaburan cara lain plak. Tepuk dada tanya ilmu! So kawan-kawan mari mantapkan ilmu pelaburan kita. Ingat!!! Don't put all eggs in one basket!
on Thursday, November 25, 2010





LinkWithin sangat best sebab:
- dipaparkan dalam bentuk thumbnails so dapat menarik perhatian orang untuk klik-klik post kita
- dengan ini ia dapat meningkatkan trafik!

So, cane nak letak benda ni:

1) Pegi website nih http://www.linkwithin.com/learn

 Isi semua maklumat di atas
Tick pada box "my blog has light text on a dar background" kalau layout blog korang kaler gelap
Then "klik get widget!"


2) Klik add widget


3) Heret dan letak box Linkwithin di bawah Blog post


  4) Tekan button save dan taraaaa..........da siap!
 

Kacang jek kannnnn...

Credit to http://skjs2u.blogspot.com
on Tuesday, November 23, 2010
Physicians' Top 20 Ethical Dilemas
Medscape 2010 Physical Ethics Survey

*Komen dari doktor yang berwarna merah

"I once had a terminal patient who wanted to see his granddaughter before he died, so I prolonged his intravenous therapy for 3 days until she arrived. He died the same night."
"Some families have completely unrealistic expectations, despite my educational efforts. I would give continued care, but not happily."
"I do not have the right to determine futile unless the patient is brain dead. Futility is a matter of opinion. We all will die eventually."
"I would not recommend it if I thought it was futile, but I would give it if that is what the patient or the family wanted."
"Why waste money and time when results are nil?"
"I would do this if I felt it would give the family time to accept the inevitability of death."

"I do not participate in active withdrawal of such intrinsic life-sustaining needs. The family could find another physician if they feel so strongly."
"It depends on what you mean by 'premature.' I would feel differently if death is imminent and there's no hope, and the quality of life is poor rather than if there's no hope but some quality, or if there is some hope but the quality of life is lousy. I'd always try to think, what would the patient want."
"Not if the family insisted, but if the patient insisted on it, I would."
"This is why hospitals have ethics boards. I would refer cases like these to experts."

"I think we do this all the time, with patients coming in with viral urinary tract infections who want antibiotics because they think it is the only thing that will help them."
"Lying to patients about treatments is never OK."
"I'm experienced enough to know that I can't help everyone, and I'm egosyntonic with being the occasional disappointment to my patients."
"A placebo produces a 30% improvement in some studies."
"Why not save money and risk for adverse effects by just prescribing placebos in cases when medications are clearly not indicated?"

"Pain should not be undertreated, and what's the problem with a terminal patient being addicted and comfortable?"
"Pain is undertreated all the time in my city. There is a great deal of fear of the Drug Enforcement Administration and reluctance to use narcotics even when they are indicated. Studies show that addiction is seldom an issue if the pain is real."
"I would never undertreat a patient's genuine pain. I would withhold narcotics from a chronically addicted patient who is presenting with a questionable painful condition (eg, back pain or toothache) and offer nonnarcotic alternatives."
"Having been sanctioned by an out-of-control, vindictive state medical board, such things aren't even in the purview of ethics, but rather a survival mechanism for my ability to continue practicing."

"Most of the time, I tell them exactly as it is; they need to know the truth, and who am I to judge what they should or shouldn't know? However, if the patient is very frail emotionally and physically and has a very supportive family, I may not."
"It's not about hiding information. It's learning how to talk to patients and giving bad news in the best way possible. All the information should be given, but any positive that exists should be also talked about."
"The truth, delivered with compassion, is a gift."
"I think patients deserve total honesty from their physician. They want to know."
"An elderly patient who is senile will not understand, benefit, or prepare, so it is senseless to inform them. However, a family member, next of kin, or whoever is the health proxy will be notified."

"Cover-ups are never OK."
"Everyone makes mistakes, but physicians are punished for their mistakes. I don't believe in covering up information, but in today's litigious society, a simple mistake could cost a physician his or her license."
"The more open the physician is about mistakes, the more acceptable mistakes will be to the patients."
"Why make a mountain out of a molehill if it will cause the patient more emotional upset than simply not saying anything, as long as no physical harm has occurred?"
"Do I balance the potential harm to a patient vs the potential harm to myself in publicly announcing 'a mistake'? Yes."
"I own up to all mistakes I make, but I explain their impact or lack thereof."

"I would, but I would contact an attorney first."
"Yes, but I would tend to seek out advice from a risk manager or more seasoned physician for help in how to reveal the mistake."
"I will reveal any mistakes, especially those that could harm a patient. That is the morally correct thing to do."
"We take an oath to do no harm. Covering up is a form of lying."
"If revealing the mistake won't change the management and it has not yet caused any harm, I think a wait-and-see approach is OK."

"Often, defensive medicine is sloppy medicine. A chart note explaining care is often a better defense."
"Some patients want reassurance, and in some cases, testing helps to prevent further unnecessary medical care."
"Yes, it's acceptable: A jury of 12 men will always be found by an enterprising trial lawyer that will find you guilty of not doing all you could have done."
"We must get away from 'I-did-this-to-protect-myself' medicine. It is costly and exposes the patient to added, unnecessary risks."
"I consider it a criminal act."

"A competent patient who has been adequately medically informed and has a terminal condition that makes his or her life miserable with no chance of cure or amelioration should be allowed to look into all options. We may not agree with it, but we have no right to legislate anyone into intractable suffering."
"Palliative care is one thing, but suicide is not within the scope of acceptable physician behavior."
"I do not believe in assisted suicide, but I do believe in withdrawal of support. If the patient is terminally ill and suffering and there is absolutely no hope to survive, then I withdraw the support (eg, antibiotic treatment, blood testing, or transfusions)."

"As a profession, medicine cannot allow those who are impaired by any reason to expose patients to danger."
"I would not report him to the board, but I would consider talking to a superior. The board is not designed to help, rather to punish and demonstrate their 'value.'"
"I would like to think I would, but it has happened when I did and didn't."
"I would, but only after firm warning that this is my intent and after multiple discussions with this impaired colleague."
"I have done so and consider it an act of love. A year after having done so, the physician and spouse both thanked me."
Image: Google


Senang jek rupanya. All you need is the html code.

1) Login account blogger

2) Klik Design/Layout==>Edit HTML==>klik kotak expand widget templates

3) Tekan Ctrl+F dan cari ni



4) Kalau nak letak button retweet di sebelah kiri guna code di bawah ni


5) Untuk letak button retweet di sebelah kanan



6) Tukar 'user_name_twitter_Anda' dengan username twitter anda.
Senang jek kannnn...

Selamat mencuba!!!

Kredit to asas-blogger
on Monday, November 15, 2010

 Aku tengok ramai letak benda ni kat blog. Rupa-rupanya senang jek nak letak benda ni.
Follow steps kat bawah ni. Mesti tak sesat punya. InsyaAllah...

1) Pegi ke Dashboard ==> Design ==> Edit HTML

2) Klik pada Expand Widget Templates

3) Cari data:post.body (Tekan Ctrl+f untuk cari)

4) Masukkan kod di bawah SELEPAS data:post.body



5) Preview untuk lihat hasil. Kalau puas hati bleh la tekan  butang SAVE TEMPLATES

Kredit untuk Liyana Lunia.
on Thursday, November 11, 2010
Tips ni berdasarkan pengalaman aku sendiri
yang menjadi salah seorang mangsa banjir di utara semenanjung ni.


1) JANGAN PANIK!!
Bila ada orang buat announcement air dijangka naik setinggi bla..bla.. jangan kelam kabut merintih bagai. Kalau panik jugak tarik nafas dalam-dalam. Biasalah kalau tiba-tiba teringat movie 2012. Jangan over. Be realistic. Movie dengan real world lain.

2) BAWA BARANG PENTING SAHAJA
Semestinya bukan semua collection baju dan kasut. Kalau kete muat semua collection tu bleh jek nak usung.

Barang-barang yang MESTI bawa:
a) Baju untuk stok seminggu
b) Makanan yang tahan lama macam instant food, biskut, roti, instant drinks (bawa air masak banyak2)
c) Selimut, bantal, tikar, toto
d) Buaian (kalau anak tdo dalam buai)
e) Toileteries
f) Susu anak (sangat beruntung orang yang breastfeeding)
g) Thermos nak isi air panas
h) Cerek elektrik
i) Dokumen penting- IC. surat beranak, buku bank/tabung haji, geran rumah/tanah/kereta
j) Mug, sudu, mangkuk/pinggan

3) Kalau ada kereta lebih dari sebijik selamatkan kereta tersebut dengan meletak di tempat yang kompem takkan banjir seperti bukit, gunung atau highover highway/jalan

4) Tinggikan barang-barang.
Gunakan apa sahaja peralatan yang water resistant untuk selamatkan barang-barang contohnya batu-bata, meja/kerusi plastik, meja/kerusi kayu solid, meja/kerusi besi. Kalau tak de nak pi beli pon ok sangat. Sebab kerusi plastik murah jek. (Tips ni untuk kawasan yang paras air naik tak tinggi. Kalau paras air lebih 1 meter minta maafla yer)

5) Pastikan basuh semua baju busuk di basuh siap-siap. Sebab semasa/selepas banjir bekalan air bersih tak de/kurang

6) Tutup lubang-lubang pada semua pintu tak kira la pintu masuk @ pintu dapur @ pintu bilik dengan kain. Penting sangat benda ni untuk mengelakkan binatang macam ular @ serangga kecil masuk rumah semasa banjir. Selain tu ia jugak dapat melambatkan pergerakan air masuk ke dalam rumah.

7) Tutup suis utama dalam rumah sebelum tinggalkan rumah.

8) Kosongkan peti sejuk
Makanan yang tak tahan lama akan menyebabkan peti sejuk korang busuk. Yer la. Semasa banjir biasanya bekalan elektrik takde.

9) PREPARE FOR THE WORST!
Jangan fikir- alaaa... kat sini air biasanya naik paras buku lali jek. So kete selamat jek kat sini. Barang-barang tak yah angkat tinggi-tinggi. Ingat!! Banjir tahun ni menunjukkan tempat-tempat yang biasanya air naik paras betis akhirnya air naik paras pinggang. Tempat yang tak pernah banjir pon bleh banjir. So tak rugi bersiap-sedia dari awal. So that kita akan dapat menerima kenyataan dengan seadanya kalau keadaan lebih teruk dari jangkaan. Harta benda pon selamat. Sorang member yang baru beli peugeot akhirnya ketenya itu minum air banjir dengan jayanya sebab berfikiran alaaaaaaa nih la.

10) Belajarlah dari pengalaman.
AMBIL IKHTIBAR DARI KISAH LALU
Semua orang tahu banjir besar di utara pernah terjadi masa 2005. Memang betul banjir tahun ni lebih teruk berbanding 2005. Tapi ada sesetengah pihak tidak belajar dari pengalaman lalu dan bersikap tunggu dan lihat jek. Aku akan bagi contoh pasal benda ni dalam entry lain.
on Wednesday, October 27, 2010
Ada terbau-bau tak ada orang tingin dot com sendiri. Yerr.. Aku lah tu. Tengah berkira-kira nak tukar ke dot com plak. Tapi tu la. Update blog pon bukannya selalu. Hahaaa...Ada hati!

Nampak banner kat atas tu?
Kalau nak beli domain kat Exabytes itu la harganya sekarang. Aku survey jugak lah pasal web hosting jugak. Banyak rupanya syarikat yang offer service web hosting dan beli domain ni. Google jek word domain terus kuar bercambah-cambah. Untuk company Exabytes ni aku tengok review dari orang yang pernah pakai memang positif belaka. Technical support dier sangat tip top. Bukan aku yang kata. Orang yang cakap ni. Nak tau betol ke tak kena try sendiri la kan.

Owhhhh... ada sesuatu yang indah lagi di Exabytes. Lots of promotion!!!! Antara promo yang aku rasa menarik sangat kat Exabytes


Best deal ever!





on Sunday, October 17, 2010
Aku amek dari jiji..
Tujuan aku copy dan paste untuk aku tengok lagi lenkali. Kalau copy n paste masuk personal folder sangat rugi di situ sebab aku sorang jek baca. Kalau aku copy n paste kat sini one day ilham bleh baca, laki aku bleh baca korang pon bleh baca.

Pada setiap Jumaat, selepas selesai menunaikan solat Jumaat, seorang Imam
dan anaknya yang berumur 7 tahun akan berjalan menyusuri jalan di kota itu
dan menyebarkan risalah bertajuk “Jalan-jalan Syurga” dan beberapa karya
Islamik yang l ain .
Pada satu Jumaat yang indah, pada ketika Imam dan anaknya itu hendak keluar
seperti biasa meghulurkan risalah-risalah Islam itu, hari itu menjadi amat
dingin dan hujan mulai turun.
Anak kecil itu mula membetulkan jubahnya yang masih kering dan panas dan
seraya berkata “Ayah! Saya dah bersedia”
Ayahnya terkejut dan berkata “Bersedia untuk apa?”. “Ayah bukankah ini
masanya kita akan keluar menyampaikan risalah Allah”
“Anakku! Bukankah sejuk keadaan di luar tu dan hujan juga agak lebat”
“Ayah bukankah masih ada manusia yang akan masuk neraka walaupun ketika
hujan turun”
Ayahnya menambah “Ayah tidak bersedia hendak keluar dalam keadaan cuaca
sebegini”
Dengan merintih anaknya merayu “Benarkan saya pergi ayah?”
Ayahnya berasa agak ragu-ragu namun menyerahkan risalah-risalah itu kepada
anaknya “Pergilah nak dan berhati-hatilah. Allah bersama-sama kamu!”
“Terima kasih Ayah” Dengan wajah bersinar-sinar anaknya itu pergi meredah
hujan dan susuk tubuh kecil itu hilang dalam kelebatan hujan itu.
Anak kecil itu pun menyerahkan risalah-risalah tersebut kepada sesiapa pun
yang dijump ain ya. Begitu juga dia akan mengetuk setiap rumah dan memberikan
risalah itu kepada penghuninya.
Setelah dua jam, hanya tinggal satu saja risalah “Jalan-jalan Syurga” ada
pada tangannya. DIa berasakan tanggungjawabnya tidak akan selesai jika masih
ada risalah di tangannya. Dia berpusing-pusing ke sana dan ke mari mencari
siapa yang akan diserahkan risalah terakhirnya itu namun gagal.
Akhirnya dia ternampak satu rumah yang agak terperosok di jalan itu dan mula
mengatur langkah menghampiri rumah itu. Apabila sampai sahaja anak itu di
rumah itu, lantas ditekannya loceng rumah itu sekali. Ditunggunya sebentar
dan ditekan sekali lagi namun tiada jawapan. Diketuk pula pintu itu namun
sekali lagi tiada jawapan. Ada sesuatu yang memegangnya daripada pergi,
mungkin rumah inilah harapannya agar risalah ini diserahkan. Dia mengambil
keputusan menekan loceng sekali lagi. Akhirnya pintu rumah itu dibuka.
Berdiri di depan pintu adalah seorang perempuan dalam lingkungan 50an.
Mukanya suram dan sedih. “Nak, apa yang makcik boleh bantu?”
Wajahnya bersinar-sinar seolah-olah malaikat yang turun dari langit.
“Makcik, maaf saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat
sayangkan makcik dan sentiasa memelihara makcik. Saya datang ini hanya
hendak menyerahkan risalah akhir ini dan makcik adalah orang yang paling
bertuah”. Dia senyum dan tunduk hormat sebelum melangkah pergi.
“Terima kasih nak dan Tuhan akan melindungi kamu” dalam nada yang lembut
Minggu berikutnya sebelum waktu solat Jumaat bermula, seperti biasa Imam
memberikan ceramahnya. Sebelum selesai dia bertanya ” Ada sesiapa nak
menyatakan sesuatu”
Tiba-tiba sekujur tubuh bangun dengan perlahan dan berdiri. Dia adalah
perempuan separuh umur itu. “Saya rasa tiada sesiapa dalam perhimpunan ini
yang kenal saya. Saya tak pernah hadir ke majlis ini walaupun sekali. Untuk
pengetahuan anda, sebelum Jumaat minggu lepas saya bukan seorang Muslim.
Suami saya meninggal beberapa tahun lepas dan meninggalkan saya keseorangan
dalam dunia ini” Air mata mulai bergenang di kelopak matanya.
“Pada Jumaat minggu lepas saya mengambil keputusan untuk membunuh diri. Jadi
saya ambil kerusi dan tali. Saya letakkan kerusi di atas tangga menghadap
anak tangga menuruni. Saya ikat hujung tali di galang atas dan hujung satu
lagi diketatkan di leher. Apabila tiba saat saya untuk terjun, tiba-tiba
loceng rumah saya berbunyi. Saya tunggu sebentar, pada anggapan saya, siapa
pun yang menekan itu akan pergi jika tidak dijawab. Kemudian ia berbunyi
lagi. Kemudian saya mendengar ketukan dan loceng ditekan sekali lagi”.
“Saya bertanya sekali lagi. Belum pernah pun ada orang yang tekan loceng ini
setelah sekian lama. Lantas saya melonggarkan tali di leher dan terus pergi
ke pintu”
“Seumur hidup saya belum pernah saya melihat anak yang comel itu.
Senyumannya benar-benar ikhlas dan suaranya seperti malaikat”. “Makcik, maaf
saya mengganggu, saya hanya ingin menyatakan yang ALLAH amat sayangkan
makcik dan sentiasa memelihara makcik” itulah kata-kata yang paling indah
yang saya dengar”.
“Saya melihatnya pergi kembali menyusuri hujan. Saya kemudian menutup pintu
dan terus baca risalah itu setiap muka surat . Akhirnya kerusi dan tali yang
hampir-hampir menyentap nyawa saya diletakkan semula ditempat asal mereka.
Aku tak perlukan itu lagi”.
“Lihatlah, sekarang saya sudah menjadi seorang yang bahagia, yang menjadi
hamba kepada Tuhan yang satu ALLAH. Di belakang risalah terdapat alamat ini
dan itulah sebabnya saya di sini hari ini. Jika tidak disebabkan malaikat
kecil yang datang pada hari itu tentunya roh saya ini akan berada
selama-lamanya di dalam neraka”
Tiada satu pun anak mata di masjid itu yang masih kering. Ramai pula yang
berteriak dan bertakbir ALLAHUAKBAR!
Imam lantas turun dengan pantas dari mimbar lantas terus memeluk anaknya
yang berada di kaki mimbar dan menangis sesungguh-sungguh hatinya.
Jumaat ini dikira Jumaat yang paling indah dalam hidupnya. Tiada anugerah
yang amat besar dari apa yang dia ada pada hari ini. Iaitu anugerah yang
sekarang berada di dalam pelukannya. Seorang anak yang seumpama malaikat.
Biarkanlah air mata itu menitis. Air mata itu anugerah ALLAH kepada
makhlukNya yang penyayang
Panjangkanlah risalah ini. Ingat ALLAH sentiasa menyayangi dan memelihara
kamu!
on Wednesday, September 22, 2010

Nak bercerita tentang cinta. Tajuk harus wallaaaa la kan.Ayat-ayat dalam entry ni pon kejiwangan sedikit yer.

Kisah di dalam taxi.
Aku hanya naek taxi kalau dari airport ke hotel (ni case outstation lah). Kalau tak de outstation tak de lah taxi dalam hidup aku. Common conversation dalam taxi, taxi driver biasanya tanya dari mana, keje kat mana, kenapa datang situ. Sembang-sembang santai gitu. Tapi kali ni lain. Bro taxi tu tanya nama. Walaupun sedikit pelik aku jawab jugak. Luckily aku tak keseorangan outstation kali ni. So gabra tu bleh control lagik.

Bro taxi: Kak, saya ni nak tanya pendapat kakak-kakak. Nak tanya pendapat je. Tak de apa-apa maksud lain

Aku: Dalam hati (Haihhhh..apa kes la mamat nih. Serius lain macam jek)--> Aku dah start gabra la nih

Bro taxi: Saya penah dengar orang kata. Ni orang kata la. Semua orang dalam dunia ni tak kisah la dia keja apa pon (sambil mention 3- 4-5 jenis pekerjaan yg aku tak ingat dah) kena cari keredhaan Allah. Macam mana nak dapat keredhaan Allah?? Kena jaga sembahyang. Kena sembahyang di awal waktu. Kita selalu lewat-lewatkan sembahyang. Padahal sembahyang kejap jek. 5 minit pon dah cukup. Kalau 10 minit tu dah cukup lama.

Bro taxi tu cakap banyak jugak. Aku senyum ajer. Angguk pon ada jugak.Point penting lain..

Bro taxi: Demi masa. Sesungguhnya manusia di dalam kerugian. Kak rasa di dalam tu di dalam apa??

Aku & Kak Shimah: (Senyap)

Bro taxi: Kak rasa di dalam tu di dalam apa?
(Dia ulang lagi. Aku ingatkan dia juz tanya. Rupa-rupanya dia nak jawapan jugak!)

Aku: Dalam hidup la

Bro taxi: Bukan

Aku & Kak Shimah: Hati??? (Serentak plak)

Bro taxi: Btol. Hati. Kenapa manusia rugi? Sebab hati kita tak ingat Allah. Kita ni duduk saja-saja kena berzikir. Jangan la berzikir kuat-kuat. Berzikir kuat-kuat penat. Berzikir dalam hati je. Saya try buat. Memang lama-lama jadi biasa. Senang je.Sambil-sambil buat keja pon kak boleh berzikir. Tapi janganla dok berzikir jek sampai tak nak buat keje lain. Nabi pon dah pesan kalau buat keje tu kita kena buat macam kita hidup kat dunia ni selama-lamanya. Kalau nak buat ibadat tu macam kita nak mati esok.

Aku: (Senyum dan angguk)

Bro taxi: Semoga kesudahan yang baik untuk kita semua

Aku: InsyaAllah

Sampai di Summit Hotel USJ, Sebelum keluar taxi bro tu ulang lagi

Bro taxi: Semoga kesudahan yang baik untuk kita semua
Aku: InsyaAllah
Bro taxi: InsyaAllah. Aminnn..
Kak shimah; terima kasih sebab share dengan kami.
Bro taxi: (Senyum)

Perjalanan dari Skypark Terminal Subang ke Summit Hotel USJ kejap jek. Tak sampai 20 minit pon. Tapi 20 minit yang cukup bermakna. Kata-kata bro taxi tu menyentap jiwa jugak la. Part semayang hujung waktu tu dah makin menjadi-jadi dalam hidup aku. Terasa kena tepat atas batang hidung babe. Aku lalai. Dah terlalu lama hanyut. Macam bangun dari tido yer jugak. Cliche?? Wutever. Itu yang aku rasa.

Teringat kata-kata ustazah/ustaz. Sesungguhnya Allah memberi hidayah kepada mereka yang Dia kehendaki.Sesungguhnya Dia Maha Pengasih dan Maha Penyayang. Tiada cinta setanding cinta dan kasih sayangNYA. Itu yang selalu aku ingat dari dulu. itu juga yang semakin aku lupa. Pernah tak korang rasa setiap kali lepas kita sembahyang atau berdoa dengan penuh ikhlas, khusyuk dan rendah diri kepadaNYA ada satu perasaan yang sangat tenang dan lapang jek dada. To be honest, dah lama perasaan tu hilang. Sehinggalah mendengar kata-kata bro taxi tu perasaan tu datang balik.

Setiap benda yang berlaku ada hikmahnya. Setiap benda yang tak baik terjadi anggaplah itu satu peringatan dan teguran dariNYA. Yang penting kita sebagai hamba sentiasa lah bersangka baik denganNYA. Teringat dulu-dulu kalau aku ngumpat orang atau cakap besar sikit mesti lepas tu kepala terhantuk kat katil (dari sekolah sampai universiti aku duduk hostel. So tido katil 2 tingkat la kan). Asal cakap benda tak elok kepala aku merasa la cium katil. Hahaa..tengok tuhan bayar cash. Tak pon ayat faveret. Tengok..kan dah kena tegur. Ayat ni la yang selalu aku cakap kat diri sendri kalau kepala cium katil. So, sampai sekarang mulut ni takut jek nak kata kat orang. Takut balik kat diri sendri or dengan kata lain takut balasan tuhan secara cash! Tak de hutang-hutang kau.

Sepanjang hari aku asyik teringat hal dalam taxi ni. Tak sabar nak tulis semuanya kat sini. Bukannya apa. Keterlupaan aku semakin menjadi-jadi. So kena tulis cepat-cepat sebelum terlupa every single thing.

Kepada bro taxi, terima kasih..
on Saturday, September 18, 2010

Movie hujung minggu kali ni layan Pisau Cukur. Filem ni keluar November 2009.
Siapa tak nak hidup senang???????

Pisau cukup mengisahkan 2 orang pompuan gedix yang bercuti di atas kapal mewah nak cari laki kaya untuk di buat husband. 2 orang pompuan gedix itu adalah Fazura sebagai Intan dan Maya Karin sebagai Bella. Watak Maya Karin dalam citer nih lain giler la. Tapi bagi aku watak Maya Karin menggedix tak baper jadik sangat sebab tak seswai dengan muka dia yang sangat ayu dan penuh kewanitaan itu. Tapi maintain cantik babe. Seriously, kalau Maya Karin main mata lebih2 dan sedikit body language penggoda dalam citer tu dah cukup untuk menghidupkan watak penggoda tu. Tak perlu gedix.

Selain dari citer pasal Bella dan Intan yang pisau cukur itu, atas kapal ni ada jugak cerita pasal Dato' Z yang bawak 3 orang isteri dia bercuti. Kematian Dato' Z secara mengejut dipercayai telah dibunuh oleh sesorang di atas kapal tu. Kat sini lah peranan watak Aaron Aziz sebagai detektif yang bekerjasama dengan Fazura nak cari pembunuh Dato' Z. Simple jek jalan citer dier. Filem ni ringan sangat. Seswai untuk santai-santai hujung minggu setelah penat bersilat dengan anak. Aaron Aziz sangat hensem dan macho seperti biasa.

Overall aku suka citer ni. Salah satu filem Melayu yang menunjukkan satu sudut yang lain sikit. Lawak dalam filem ni memang masuk jugak la dengan aku. Part paling lawak masa Fazura jumpa Rafidah yang berlakon sebagai gadis spa. Fazura- bab gedix ni memang tabik lah kat dia. She's annoyingly adorable!

Pengarah filem ni Bernard Chauly, producer Lina Tan dan Penulis skrip plak Rafidah 3R. Kalau sape peminat Gol n Gincu nama ni bukan alien untuk korang. Kalau korang minat Gol n Gincu korang wajib tengok citer nih.

P/S: Aku kena explain kat laki aku apa itu Gucci, Dior dan Louis Vuitton masa tengok citer ni. Hahaaaa..
on Wednesday, August 25, 2010
Hampir tiap-tiap hari kita dengar kes buang bayi. Sehari tu kadang-kadang lebih dari satu kes. Moral masyarakat kita semakin tenat. Sib baik aku ni jenis 2-3 hari sekali baru selak surat khabar. Tak la rasa sesak nafas dan rimas sangat dengan penyakit ni. Tak dapat tidak aku sebagai mak ni terkena jugak tempias risau tu. Membesarkan anak dalam suasana dunia yang semakin dasyat memerlukan kita perlu memberi perhatian yang berganda kepada anak-anak. Kecik-kecik ni senangla kan. Tutup pintu rumah dia tak keluar. Kalau dah besar tak boleh buat macam tu dah. Lagi plak bila anak dah bersekolah bercampur gaul dengan macam-macam jenis umat manusia. Apa yang aku nampak sejak bergelar mak budak ni hidup asyik risau jek biler fikir pasal anak. Dan aku rasa perasaan itu akan berterusan walaupun anak dah besar panjang, dah keje or dah kawen. risau tu hanya akan lenyap bila mana mata ni tertutup terus=mati.

Aku ni asyik terfikir-fikir kalau ada anak pompuan nanti macam mana. Lagi besar, berat dan dalam kerisauan tu. Menjaga dan mendidik anak perempuan bila dia dah besar remaja mesti sangat mencabar. Takutnya tuhan saja yang tau. Dalam dok risau-risau tu aku pernah terbaca satu entry kat blog mommylyna MSK. Ada sorang tu komen anak laki pon kita kena risau jugak. Kena didik betul-betul supaya tak sesuka hati tebuk anak dara orang. Yup... make sense!!! Besarnya dan beratnya amanah Allah kan. Ya Allah..semoga Engkau melindungi keluarga kami semua dari maksiat dan kemungkaran. Aminnnn..

Lain plak ceritanya di tempat aku..

Tiap-tiap hari masa balik keja nafas aku mesti sesak. Taman perumahan tempat aku menyewa rumah penuh dengan teenagers tak kira laki pompuan berpeleseran sana sini naik motor. Kita yang drive ni plak kena extra careful. Diorang yang naik motor bleh plak bergurau, senda bertempuk tampar, bergelak-gelak dan bersembang-sembang tak hirau orang lain kat jalan tu. Yang paling menyedihkan semua teenagers tu MELAYU!!! Tak dak langsung cina, india or bangsa lain. Haiihhhh... apa nak jadi nih. Kalau alasan nak hilangkan tension dan boring takkan tiap-tiap hari pusing taman tu cuci mata. Kalau nak hilangkan tension dan boring takkan nak berpeleseran macam tu pon berlipstick bagai. Please... Kenapa korang jek macam tu orang lain tak macam tu. Aku memang tak boleh bayangkan anak aku membesar dalam persekitaran yang sangat tidak sihat macam tu. Baik ngadap playstation jek dari merambu macam tu.. Tak dek playstation baca la majalah, novel, surat khabar, surfing internet. Jangan baca majalah or tengok video porno plak. =p Gelap hati tau. Sebab tu la belajar pape pon ilmu payah nak lekat kat dada. Dah macam membebel plak. Serius..aku malu tengok bangsa aku macam tu. Buatlah sesuatu yang membanggakan. Yup..Tak semua macam tu. Tapi kenapa mesti ada yang macam tu??? Aduhai.. tak dapat membayangkan kalau yang merambu tu anak aku. Sakitnyaaa...

Aku nak share sumthing ngan korang. Aku baca ni dari blog suzie. Ori nya dari SINI





Wahai anak-anak dan kawan-kawan sekalian.
Terlajak perahu boleh diundur.
Sesungguhnya perbuatan zina itu satu DOSA BESAR.
Bertaubat lah kepadaNYA sementara pintu itu masih terbuka.


The best thing is JANGAN LANGSUNG MENGHAMPIRI ZINA-
jangan berdua-duaan, pegang-pegang, sentuh-sentuh, kiss-kiss
dan semua yang sewaktu dengannya.
So halalkan semua ni dengan KAWEN!!!!!
on Sunday, August 15, 2010

Bulan ni umur Ilham masuk setahun 5 bulan. Dah berbulan lamanya aku tak tulis pasal Ilham padahal blog ni diilhamkan kerana Ilham. Tapi most entry yang terilham di sini banyak pasal mama Ilham. Tu la. Mama Ilham plak yang lebih. =p (selingan.. cuba kira ada berapa words ilham dalam para ni.. =p)

Progress Ilham since month ago agak cepat especially tentang kebolehan dia belajar tentang sesuatu. Rasa tak sempat nak feel dengan satu kebolehan datang lain plak benda yang dia belajar. Aku ni bukanlah mama yang rajin dan konsisten macam orang lain. Yer..alasan tu banyak jek kalau penyakit M tu melekat kan. Alasan paling glamer SEBOK. Suka hati ikut mood aku jek bila nak ajar ilham. Kalau kena keje malam harus ponteng ajar ilham. So kalau tengok anak orang lain dah boleh itu ini tak bleh ngade nak jeles lebih-lebih kay. Ilham cepat belajar cuma mama dier jek yang lambat ajar. Hahaaa...

So..apa ilham dah boleh buat since few weeks or months ago may be??
(or lebih tepat apakah kebolehan ilham yang mencerminkan kewajipan yang telah dijalankan oleh aku dan hubby sebagai mak bapak since few months ago)

1) Ilham dah kenal sejadah dan tahu sejadah adalah untuk solat. Bler bentang jek sejadah dia la yang sebok-sebok tertonggeng-tonggeng ruku'. Awal-awal dia cuma tau ruku'. Sekarang dah tau letak tangan kat perut. Ilham pon dah tau tadah tangan berdoa tapi cepat jek aminkan. Nak habiskan baca bismillah pon tak sempat. Hahaaa.. Pesan mama kalo besar nanti malas solat mama babab ilham dengan rotan. Owhh... aku tak ajar pon ni. May be dia belajar dari pemerhatian.

2) Ilham dah tau mana teeth, ear, hair dan nose. Tapi lately bila tanya jek dah malas nak tunjuk mana satu teeth/ear/nose/hair. Buat derk jek bila aku tanya. Haiihhh... Nak marah pon ader jugak. Ingat lagi masa pertama kali ajar ilham kenal gigi masa gigi dia baru keluar. Ilham..show your teeth. Dia amek tangan aku letak kat gigi aku. Wakakaka...yer..salah ajaran. Hari-hari cakap dan tunjuk macam tu, macam tu la yang dia buat. Dah kena betulkan balik ajaran. Bila ajaran dah betul baru aku perasan arahan aku tak tepat. Mana tak nya. Satu hari tu saja nak test aku cakap 'ilham..show..' terus ilham tunjuk gigi dier. Sah..dia dengar show jek terus tunjuk gigi. Yer...kecik-kecik camtu kena ajar simple word jek. Aku ni bantai buat ayat panjang-panjang.

3) Aku tak ingat sejak bila ilham pandai salam orang. Ni pengasuh aku yang ajar. Tapi yang paling best kalau dia salam sambil berdiri mesti sampai terbongkok badan. Kunun macam hormat gitu. Part ni pengasuh aku pon terkejut.

4) Lately asyik panggil mama jek. Papa pon jadik mama. Dan satu hari aku telah di psiko oleh ilham.
Ilham: Maaaa....
Aku: Mama la.
Ilham: Maaa....
Aku: Mama. (Ala-ala tone semakin tinggi)
Ilham: Maaaa...
Aku: Yaaa..
Ilham: Mamaaa
Ohhh...Sabar je laa..

5) Few words yang dia reti sebut (yang aku ingat)
- bak=minta
-atu=satu
-acut=kasut
Sikit la plak kan... Mama dan papa kena kerja keras nih.
Lagi satu sampai sekarang kalau nak susu tak tentu jek cara dier. Jarang-jarang sekali cakap nak nenen. Selalu tu tau guling-guling jek tak pon melepet atas lantai. Kalau tarik baju aku faham. Tak nak susu botol nak direct breastfeeding!

Few words yang ilham faham dan kenal yang aku ingat (owhh....very few)
-apple
-ball
-angkat tangan
-angkat kaki
-peluk mama
-salam/amin mama
-sayang mama
-nak babab kat mana?? (sambil tunjuk babab diri sendri kat perut)

5) Dah pandai respond to any kids programme kat tv especially Barney & Friends, Hi-5 Yo Gabba-gabba etc. Owhh..kena expose nasyid banyak-banyak plak pasni. Thanx to mommylyna yang citer pasal upsy daisy.

Hari ni yang aku perasan dia dah pandai mengajuk apa yang aku cakap. Bila aku berleter-->ilham ni tak dan-dan la (tak sabar/nak cepat jek) dia boleh plak mengajuk dan-dan.. Haihhhh..nak marah pun tak jadi tau. Geram sangat. Tapi jangan marah try benda lain plak.
Aku: Banana
Ilham: nana
Aku: Duck..duck..duck
Ilham: duck

Hurmm... kesimpulannya mama dengan papa kena rajin berganda-ganda spend time dengan ilham ajar itu ini. Bukan harapkan vcd or tv jek. Hahaaaaa...
Backdated entry.. Jalan-jalan sebelum Ramadhan.

Ni la first time pi Batu Ferringhi tahun ni. Kemeriahan dah tak macam dulu. Mungkin sebab gerai VCD/DVD cetak rompak dah tak der macam dulu. Hubby cakap beberapa bulan lepas tempat ni kena raid dengan enforcement. Keciwa jugak sebab awal-awal tu harap sangat gerai VCD/DVD yang berlambak giler macam dulu tu sebab raiding tu dah banyak bulan kan. yer la. Hajat hati nak beli complete set VCD Brainy Baby untuk Ilham sebab pernah terbaca dalam blog sape tah yang cakap VCD tu ada dijual kat sini.

Masa aku tengah belek cermin kat satu gerai tu tiba-tiba one chinese man tanya hubby aku nak beli VCD tak. Terus hubby tanya kat mana. Then chinese man tu tunjuk la tempat tersorok kat belakang gerai yang banyak-banyak kat situ. Rupa-rupanya diorang still jual. Tapi sembuny-sembunyi lah. Ramai gak tourist dok belek-belek VCD kat situ. Lagi ramai dari local people. Hahahahaa... Rasa kelakar plak. Cari punya cari tapi VCD Brainy Baby tak de. Dan yang tak bestnya tak de satu pon VCD yang seswai untuk Ilham. Tokey kedai tu pon cakap diorang tak de jual VCD camtu. End up kitorang beli VCD Despicable ME, Toy Story 3 dan Movie Doraemon. Yerr.. Semua citer katun. Bukan untuk Ilham tapi untuk mama ngan papa Ilham. Hahahaha.. Lain-lain benda tak beli pon. Tak de yang berkenan walopon banyak benda menarik.

Selain dari cuci mata tujuan kitorang pegi malam tu adalah untuk test gadget baru hubby. Hubby beli lense baru untuk DSLR dier. Tapi gambar dalam entry ni aku letak gambar dari tepon aku jek. So sah-sah la kualiti dier gitu-gitu aje la.

Warna warni malam di Batu Ferringhi


Bleh shopping..




Banyak tempat makan menarik.. Tapi pastikan dulu status halal dier yek