Vaksin H1N1.. Perlu ker??

on Sunday, January 24, 2010
Image dari Google

Menteri Kesihatan kita telah announce tentang vaksin H1N1 sebanyak 300 000 untuk golongan berisiko- ibu mengandung, mereka-mereka yg mempunyai penyakit kronik seperti diabetes dan hypertension, kanak-kanak dan warga emas. Sesetengah klinik kesihatan dah ada vaksin ni.

Peringkat awal vaksin H1N1 telah diberikan kepada seluruh frontliners Malaysia macam doctors, nurses, pharmacist, medical assistants dan lain2 individu yang terlibat dalam bidang kesihatan sejak hujung tahun lepas lagi. Semua petugas kesihatan perlu menandatangani consent untuk mengambil vaksin ni. Yang tak mo amek pon kena sign jugak menyatakan tidak bersetuju untuk ambil. Ada juga terdapat frontliners yang tak mo amek vaksin ni. Antara reasons diorang ialah:

1) Nak observe dulu macam mana reaction staf yang da amek. Nak tengok side effects yg diorang experience. Kebanyakan staf mengalami common side effects macam demam, rasa sakit kat tempat injection, rasa lemah badan, sakit paler, loya dll.

2) Untuk sesuatu produk farmaseutikal berada di pasaran kajian yg diperlukan bukan sehari dua. More than 10 years ok. Sedangkan produk yang dah bertahun-tahun kat pasaran pon kena tarik balik sebab side effects yang baru dikesan. Produk farmaseutikal jugak perlu menjalani beberapa fasa clinical trial sebelum boleh berada di pasaran. Vaksin H1N1 amek masa 6 bulan jek!

3) Reaction atau keberkesanan sesuatu produk tak sama untuk semua orang. Ok untuk ko blom tentu ok untuk ko yg satu lagi. Tak jadi kat ko yg ini blom tentu tak jadi kat ko yg itu. Fisiologi setiap orang berbeza!

Kalau google kat internet macam2 isu pasal vaksin ni dipersoalkan.

1) Halal ke tak vaksin ni?

Kalo vaksin H1N1 brand Pandemrix keluaran GSK insyaAllah halal. Sebab vaksin ni dihasilkan menggunakan medium telur. So kalo sapa alergik telur sah2 tak bleh. Tapi kan yang jadi isu satu lagi vaksin keluaran Baxter. Brand name vaksin tu Celvapan. Kalo ikut leaflet Celvapan dihasilkan melalu Vero cell-continous cell line of mammalian origin. Ada jugak yg cakap porcine base a.k.a khinzir. Yang ni aku tak sure sbb the leaflet cuma mention mammalian origin tapi tak gitau plak binatang apa. Yg aku tau kt Malaysia cuma ada Pandemrix. Tapi korang kena btol2 make sure brand apa sebelum wat decision nak amek. Yer la. Benda2 syubhah ni elok dijauhkan.

2) Kandungan thiomersal yang terdapat di dalam vaksin yang boleh merbahayakan kesihatan?

Thiomersal digunakan di dalam vaksin sebagai pengawet. Ada yg berpendapat kandungan thiomersal ini boleh meningkatkan risiko untuk mendapat kanser. Btol ker? Ini kenyataan yang aku amek dari WHO.

Thiomersal does not contain methyl mercury, which is a naturally-occurring compound and whose toxic effects on humans have been well studied. Thiomersal contains a different form of mercury (i.e. ethyl mercury, which does not accumulate, is metabolized and removed from the body much faster than methyl mercury).

The safety of thiomersal has been rigorously reviewed by scientific groups. There is no evidence of toxicity in infants, children or adults, including pregnant women, exposed to thiomersal in vaccines.

3) Vaksin ni boleh menyebabkan Guillain-Barre Syndrome (GBS) ?

GBS- rapidly developing, immune-mediated disorder of the peripheral nervous system that results in muscular weakness. Most people recover completely but some have chronic weakness. It can develop following a variety of infections, including influenza. In people who have been immunized with available vaccines, the frequency of GBS usually is the same as in unvaccinated people-WHO-

Tahukah korang pada tahun 1976 semasa kempen vaksinasi influenza 10 persons per million vaccinated persons developed GBS (pesal cam ngeri je nih??) Ni yang WHO jawab.

The reason why GBS developed in association with that specific vaccine has never been firmly established. The potential for the development of a similar risk with future vaccines can never be totally excluded. However, pandemic influenza vaccines are manufactured according to established standards, and are similar to recent well-studied influenza vaccines that have shown no association with GBS. Surveillance after vaccines have been sold (post-marketing surveillance) is being conducted to look for potential developments of serious adverse events. Safety monitoring systems are an integral part of strategies for the implementation of the new pandemic influenza vaccines.

4) Cukup ke 1 dos ataupun kena amek 2 doses to boost the immune system?

Immunization experts recommend a single dose of vaccine in adults and adolescents from 10 years of age and above, provided this use is consistent with regulatory authorities' indications. More study is advised on effective dosage regimens for immuno-suppressed persons for whom two doses of vaccine may be needed. Where national authorities have made children a priority for early vaccination, experts are advising one dose of vaccine to as many children as possible over the age of 6 months and younger than 10 years of age. Recommendations on numbers of dosages may need to be adapted rapidly as new data emerges. -WHO-

Menteri Kesihatan memberi jaminan sesungguhnya vaksin ni selamat untuk digunakan. (Kenapa rasa macam tak selamat jek).

Tadi Ketua Jururawat datang. Dia gitau Timbalan Pengarah cakap sapa yang blom amek vaksin H1N1 wajib amek. Biar btol? Pesal nak berwajib2 plak. Dah tu pesal nak sign consent kalo wajib. Aisehhh.. Doakan aku selamat yer..

2 comments:

CatlinaFly said...

oh..sue nurse ek? :) boleh la kongsi2 pengalaman...tu lah ade gak dgr yang origin vaksin ni dari babi...so maknenye ade 2 jenis origin lah ye..pelik lah manufacturer ni, sedangkan vaksin dan serum lain ade yang guna serum kuda , arnab dan medium telur, yang dia gatai2 guna babi nye origin apesal?saje je kan?thanks for the info

sue said...

ehhh.. sue bukan nurse la cat =)

Post a Comment