on Wednesday, May 26, 2010

Tahun lepas kerajaan telah meluluskan bajet sebanyak RM 150 juta untuk Program Pelalian (Vaksinasi) HPV. Banyak okeh..

Apa itu HPV?

HPV=Human Papiloma Virus. Virus ni lah yang menyebabkan kanser serviks yang telah menjangkiti 1500 wanita Malaysia setiap tahun. (Scary kan??) Kanser serviks merupakan kanser yang ketiga tertinggi yang menjangkiti wanita Malaysia selepas breast cancer dan colorectal cancer (kanser usus).

Peranan Vaksin HPV-mencegah kanser serviks.

Vaksin ni akan di cucuk di lengan sebanyak 3 kali dalam tempoh 6 bulan
Suntikan pertama: tarikh vaksin pertama yang dicucuk di sekolah
Suntikan kedua: 1 bulan selepas suntikan pertama
Suntikan ketiga: 6 bulan dari suntikan pertama

Vaksin dicucuk di lengan la. Yup.. saya dah mention kat atas. Tapi nak mention jugak lagik sebab ada kes sorang budak sekolah ni balik rumah citer kat mak dia cikgu cakap kena cucuk dekat pangkal rahim. WHattttttt???? Sib baik si mak tu nurse. So tau la ada cikgu-cikgu kat sekolah yang salah faham pasal benda ni. Haiihhhh...

Di Malaysia, kerajaan mengambil langkah mewujudkan progam Pelalian HPV bagi mengurangkan kos rawatan kanser serviks untuk 20 tahun akan datang. Rawatan kanser di Malaysia free of charge kalo spital government la. Kalo 20 tahun lagi tatau la FOC ke tak kan. Dan dah tentu 20 tahun lagi kos rawatan berganda-ganda dari sekarang. Jadi langkah pencegahan adalah yang terbaik.

Siapa yang terlibat dalam Program Pelalian HPV?

Untuk yang masih bersekolah-semua gadis yang berada di Tingkatan 1.Tak kisahlah umur dia masa Tingkatan 1 tu berapa tahun. Kalo umur 10 tahun dah masuk Tingkatan 1 bleh jek amek vaksin ni
Yang dah quit sekolah-semua gadis berumur 13 tahun
Gadis-gadis yang berada dalam gologan di atas perlu mendapat kebenaran dari ibubapa/penjaga sebelum cucuk yerr.. Gadis-gadis yang bersekolah mesti cikgu-cikgu korang dah citer pasal program ni. Ibubapa/penjaga tentu dah dapat borang consent untuk sign nak bagi ke tidak anak-anak korang cucuk vaksin ni.
Gadis-gadis yang tidak tergolong di dalam group di atas kalo nak cucuk gak kena pi private hospital/clinic lah yer.
Dia suatu petang yang sangat panas lepas balik keje aku ajak hubby makan ABC or lai chi kang. Susah nak cari kedai makan yang jual ABC yang sedap gler kat Perlis ni. Kedai yang jual ABC pon bleh dibilang dengan jari tangan jek. After hubby calling-calling, ofismate dier suggest Fatin Corner. Walopn dah dekat 2 tahun duduk kat Perlis ni kitorang still tercari-cari kedai makan yang best area Kangar. Haihhhh...

Kat Kedai Fatin Corner

Waiter: Nak order apa bang?
Hubby: Ais kacang satu
Aku: Lai chi kang satu
Waiter: Sejak kedai ni buka ais kacang dengan lai chi kang kami tak pernah jual. Mesin buat ais kacang pon tak pernah ada. Kami jual cendol jek

Malu gler. Confident jek order. Nampak sangat new customer. Muahaha..
So, korang jangan jadi macam ni yer. Kalo pegi new restaurant minta menu. Kalo tak, jadi macam aku. Cendol kat Fatin Corner ni memang glamer la kat Perlis ni. Tapi dah dekat 2 tahun duduk sini baru terasa nak try. Apa daa.. Yess.. u all WAJIB try kalo datang Perlis. Cendol kat sini ada macam-macam jenis. Cendol pulut, cendol tapai, cendol laici and so on. Makanan berat pon ader jugak. Laksa, bihun sup dan nasik ayam.


Cendol laici yang perghhh..
Lemak, manis secukup rasa.


Laksa. Semangkuk RM 3.00 Besar mangkuk dier.
Dier letak sebijik telur. Kuah pekat gler. Puas hati btolsebab sedap!
Overdose protein aku hari tu sebab lunch dah bantai telur goreng sebijik


Bihun sup dier... Kureng sket. Sup tu rasa manis-manis masin.
Lidah aku tak bleh terima.

So..kalo datang Perlis jangan lupa singgah Fatin Corner. Pekena cendol dier. Nak lagi mabeles order cendol special. Fatin Corner ni dekat dengan Putra Palace Hotel Kangar. Kangar ni kecik jek. Mesti jumpa punya lah.

WORTH TO TRY..! =)
on Monday, May 24, 2010
Hujung minggu aku diisi dengan ini...

First movie.. MY SASSY GIRL


Yerr... Mesti ada yang fikir citer korea yang tu kan. Masa hubby suggest tengok My Sassy Girl apa aku cakap- sorry la bang. Citer bersiri ni malas sket. Mana nak tau ada english movie tajuk My Sassy Girl jugak.

AMARAN!!!!
Citer ni gler slow starting dier. Dah half way pon slow jugak. Rasa macam nak tutup jek tv. Was like sejak bler hubby aku ni tasteless!! Disebabkan aku seorang yang penyabar dan ilham pon tengah tido aku layan la jugak. Tengok-tengok deria rasa hubby aku ok lagik. =)

AMARAN!!!
Sediakan tisu kay unless korang kental gler. Aku ni species fragile. =p

Sedikit dialog movie ni yang menyentap aku cilok dari sini. Gambar kat atas pun aku cilok dari sini. Heheee

Whatever she was going through it was beyond anything in my experience and beyond my ability to fix. I had no right to judge her, if I chose to stay with her – knowing the risks – all I could do was give her love and respect, and see how the story would end…

Second movie.. THE PROPOSAL


Korang wajib tengok movie ni kalau:

1) Suker Sandra Bullock
2) Giler dengan genre romantic comedy

Kalo nak tengok kena cari DVD yer encik-encik dan puan-puan sekalian. Kalo pi cinema sah-sah kena gelak ngan orang jual tiket.
on Thursday, May 20, 2010


Another contest to join. Datang angin gler contest. Macam ni la.

Sempena Mother's Day mommy ilhanryan meraikan semua mommies dan bakal mommies melalui Ilhanryan Mother's Day Lucky Draw.




Aivee Emart adalah salah satu online baby shop. antara produk yang korang bleh dapat dari sini adalah:

1) Babies/kid apparel
2) Accessories
3) Educational toys
4) Product untuk mommies pon ader

Banyak gler branded rompers yang chanteq. Murah plak tu. 2 helai rompers bleh dpat less than RM50. Murah kan. Ada DKNY, Baby GAP, Oshkosh dan banyak lagi.

First time aku tau pasal Aivee Emart ni. So, lama jugak la godek website dier. Antara produk yang aku berkenan selain dari romper-romper yang kiut miut....


Diaper bag.
Simple jek. Tapi sweet lah.


Hensemnya kalo ilham pakai jumper ni dengan cap merah!


Ok gak kalo beli gajah ni untuk ilham..

Overall product Aivee Emart yang sangat menangkap tentulah romper. Seingat aku masa ilham baby dulu romper dier 3 helai jek kot. Susah nak jumpa yang berkenan kat luar. Mahal plak tu. Tak lawa mana pon. Rasa macam tak berbaloi nak beli. So next time dah tau kat ner leh beli romper chanteq-chanteq. =)










Few items on sales kat IKEA.


Rm 70 for 3 boxes. Normal price: Rm 105/3 boxes
also available in red and blue.
(20 Mei - 4 Julai)
Nak beli.. nak beli....!!!


Toiletry bag RM 15.90 Normal Price: RM19.90
(31 mei - 6 june)


AGEN Basket RM 19.00 Normal Price: RM 39.00
(21 june - 27 june)
Gler murah. Sape bleh tolong beli kat aku??????


NAMA GLAMER: SUE.. SUE..

TARIKH PERCUTIAN: 14 june 2008

TEMPAT PERCUTIAN: PULAU PERHENTIAN


Canteq gler ok.. Scenery yang canteq.
Model pon ok gak per =p

Ikan banyak..!!!
Bapak ikan yu pon aku ader. Serius!!


Lagi best dapat berdua-duaan dengan orang tercayang. Mmuuahhh..!!!

So.. sape kata kat Malaysia tak de tempat yang canteq untuk holi..holi..holiday..!! (Tiru words penganjur).

KLIK SINI untuk tengok syarat-syarat penyertaan. Mudah ajer wehh. Jom join.


Tarikh tutup : 20 Mei 2010
(Hari ni last. Jom join cepat)




on Tuesday, May 18, 2010

Baby ibu organize satu lagi giveaway. Rajin sungguh cik yana kita ni. Contest ni disponsor oleh Secret Bargains. First time aku tau pasal Secret Bargains ni. Kalo tak join giveaway ni makanya tak tahulah aku tentang Secret Bargains. So market your product or business as sponsor giveaway bagus jugak yer.

Secret Bargains adalah salah satu online shop yang menjual barangan berjenama. Murah sket compare dari luar dan yang penting tulen! Ciplak tak main yer. Satu lagi aku sangat suker tagline Secret Bargains-My loss is your gain! Umpph... gitu. Oh yaa.. Lagi satu yang aku perasan spec setiap barang yang dijual distory mori dengan jelas dan terperinci. Tak payah nak roger tuan kedai nak tanya itu ini.

Product range dier luas. Untuk ladies ader, gents ader, budak pon ader. Tak caya tengok..

Untuk si kecil yang comel..


For ladies....


And gents..


Crocs pon ader..


Dan.. perfumes!

Dan antara 3 hadiah yang ditawarkan aku tingin sangat Victoria Secret EDT tu.
Kenapa????????

Lepas baca entry yana pasal
@Saya suka Victoria Secret teringin sangat nak try produk Victoria Secret.
1st time juga la dengar nama Victoria Secret nih.


Related link

Penganjur

http://babyibu.blogspot.com/


Sponsor

http://secretbargains.blogspot.com/




on Wednesday, May 5, 2010


@ 10 months : Babysitter gitau ilham dah pandai berebut barang dengan budak lain. (MORE: 10 bulan sudah..!)



@ 11 months : Ilham mula merangkak. 1st time tengok dia bangun dan duduk sendri kitorang hepy gler. Puas tunggu bler si kecik ni nak merangkak sebab nak bangun dari meniarap dan duduk sendri pon tak pandai lagik. Sedih jek bler orang cakap progress ilham slow. Dah bleh merangkak ni lagi sakan ilham sepahkan barang. Lagi sakan aku asyik jerit jangan.
on Monday, May 3, 2010
2nd time dapat award. Disebabkan award yang 1st pon tak dibuat lagi entry nya so aku compile jadi 2 in 1 .

1st award dari Ann mamibizi yang diam jek lately. Bizi sangat kot. Sori la Ann. Peram award nih lama-lama.



Award yang kedua dari yanie saudagar beg berjenama. Thanx dear..!


Thanx untuk jiji jugak yang menchanteqkan blog aku. Hehee..
Nestle menganjurkan satu contest yang tersangatlah simple. Tapi kalo nak join contest ni kena jadi Nestle's member. Kepada yang blom jadi member Nestle kena rajinkan sket diri isi form ni.

Kalo dah jadi member terus ke sini untuk jawab 2 soalan. Senang jek soalan dier.

Syarat-syarat pernyertaan:

For Dear Nestlé membership:
a. Applicants must be 18 years old & above.
b. Limited to one (1) applicant per household.
c. Nestlé reserves the right to reject any application without assigning any reasons whatsover.

Check here for additional Term & Condition

Hadiah adalah Education Saving Plan yang bernilai RM 30,000 sponsored by Prudential