Ipad for office work? Boleh replace PC/lappy ke??

on Sunday, March 6, 2011
Mommy Lyna Mysuperkids selalu sangat bercerita tentang Ipad. Well..I have to say that she's a good promoter! Nape tak nyer. Selepas aku baca entry ni (KLIK SINI) aku terus google betul ke Ipad sangat best. Giler pandai racun orang. Tak payah kering air liur. Thru writing jek okeh. Besides that aku nak share REVIEW NI. Sedikit membantu untuk orang yang tak bleh decide nak beli Iphone, Ipod Touch or Ipad. Review ni sangat bleh pakai sebab writer tulis base on her experienxe.

Dulu masa orang dok sebok bercerita pasal Ipad aku langsung tak amek port. Tapi lepas tengok Ipad 2 kat website Apple it makes me crazy!!! Did I mention that I knew bout Ipad 2 from Mysuperkid? Jangan blame aku atau rasa nyampah kalau korang rasa aku promote MSK too much. First, aku subscribe dengan MSK. So any new post dari MSK terus masuk email aku. Newspaper pon tak efficient macam MSK dalam mengupdate aku. (Aku jarang baca paper. Dats why =p). Sebab kedua korang kena tau semua ni aku buat sebab nak menang Ipad dari MSK. Read more bout this HERE, HERE and HERE.

Kelebihan ipad compare to notebook

1) Ringan. Ringan, Ringan!! Ok. Aku dah ulang 3 kali tu. Berat Ipad lebih kurang 600g. Kalau notebook aku sekarang lebih kurang 1.3kg. So bout 50% lighter! Ringan=portable!! Bleh masuk handbag ajer. Notebook bleh masuk handbag aku tapi berat beb. Bleh rosak handbag.

2) Laju. Satu lagi feature yang buat aku berkenan sangat. So far most people yang pakai Ipad mesti highlight kelebihan ni. Penting feature ni untuk multitasking. Sepanjang pengalaman aku menggunakan Iphone hubby, walaupon Iphone tu telah diinstall macam-macam tapi ianya tidak pernah mencacatkan perfomance Iphone tu. Kalau buka banyak applications pon still laju. Kalau notebook?? Nak booting pon makan masa. Lagi plak kalau buka banyak software dalam satu masa. Ipad 2 dikatakan lagi laju compare to Ipad. Sangat best untuk multitasking.

3) Aku sedikit musykil kalau guna Ipad untuk keje manaip. Bleh ke keyboard Ipad replace conventional keyboard? Jawapannya...
 Source: Silicon.com

Untuk keje yang menggunakan microsoft word yang complex mungkin Ipad kurang sesuai. Tapi kat office kan dah ader PC. Nape nak pakai Ipad kan. Tengok gambar tu. Teknologi cover Ipad tu adalah satu lagi benda yang buat aku kagum. Bila kita tutup jek Smart Cover tu Ipad akan off automatically. Bila kita buka jek Smart Cover tu Ipad akan on automatically tanpa perlu kita tekan apa-apa button!!! Mudah kan.. Dan lagi. Smart Cover tu bukan sekadar cover. Aku tak payah explain korang tengok sendri gambar kat bawah ni. Damn cool!!
Source: Apple

 Source: Apple
Source: Apple

4) Senang nak on/off. Untuk aktiviti browsing, googling, reading journals/newspaper, blogwalking,  semasa menunggu customer, atau tunggu turn kat mana-mana, adalah sangat annoying untuk on lappy yang sangat la take time. Pastu nak connect broadband pulak kalau tempat tu tade wifi. Sebab tu la ramai orang pakai smartphone tak kira la Iphone or Android phone. Senang nak baca, check email on the go. TAPI, Saiz phone yang kecik merupakan masalah besar untuk aku. Aku tak rabun. Tapi kalau lama-lama baca especially baca journals yang tadek langsung gambar, penat giler mata. Macam dah baca 2-3jam walaupon baru baca 30minit. Kena plak nak tengok any tables or graphs lagi la annoying sebab asyik kena scroll. Bikin terbantut mood nak baca sampai habis. End up berFB. =p So, Ipad adalah the best solution untuk orang macam aku. Saiz dier macam notebook tapi lebih ringan. Yang penting senang nak on/off dan laju!!

So, ada berani nak angkat satu??? Mommy Lyna nak bagi free. Tak nak ke rebut peluang tu.

Aku nak Ipad free dari Mysuperkids!!!

Artikel ini ditulis sebab saya mengidam iPad percuma MySuperKids. Sertai Bengkel Adsense di laman web buat duit online & mulakan gaya hidup sihat dengan vitamin semulajadi ShakleeTrialPack

4 comments:

mama c'fa said...

seriuz ipad memng best n mudah gune pahtu cepat...buy yg latest ni ipad 2 nipis dri ipad 1st..phtu de cmre.. i da gune so cepat n pntas xperlu nk open mcm note book tu...lg 1 utk kids pun okeys coz leh donlod flash card n mcm2 lg

sue said...

mama cfa: tu la kan. Giler drooling. Dah jadik kemaruk plak hari-hari masuk website Apple cuci mata.

nur said...

owh.. termakan racun disini juge..

JOM KE: ALL IN ONE

Mommy Lyna said...

owh, iPad memang best...

Post a Comment